abonneren

Professioneel fotograferen met je smartphone, hoe werkt dat?

ADV: Smartphonecamera's worden tegenwoordig steeds beter. De kwaliteit van fotograferen met je telefoon komt steeds meer in de buurt van de foto’s van een gewone fotocamera of zelfs spiegelreflexcamera. Door het op de juiste manier instellen van een paar handige apps en het goed instellen van je smartphone, kun je al snel professionele foto’s maken. Simyo heeft een aantal goede tips hieronder voor je uitgewerkt.

Dit artikel wordt je aangeboden door Simyo. De redactie van PCM was niet betrokken bij de totstandkoming ervan. 

De eigenschappen voor een goede smartphonecamera

Er zijn meerdere eigenschappen die iets zeggen over de kwaliteit van een smartphonecamera. De camerasensor van een telefoon is daarvan een belangrijk onderdeel. Hoe groter de camerasensor, hoe meer megapixels er worden vastgelegd. De Megapixels zijn naast een goede fotograaf en hoge resolutie, een belangrijk onderdeel van een goede foto.

Een megapixel is gelijk aan een miljoen pixels. De hoeveelheid megapixels alleen is niet het belangrijkste voor een goede smartphonecamera, zo zorgt de lens ervoor of een foto wel of niet scherp is. Het is belangrijk om een smartphonecamera te hebben met zowel een goede sensor en sterke lens.

Beste smartphonecamera’s van dit moment

Volgens Tweakers is de Samsung Galaxy Note 4 de beste smartphonecamera van dit moment, dat komt door de 16-megapixelcamera en beeldstabilisatie. Dit in combinatie met goede camerasoftware, een gevoelige sensor en scherpe lens, zorgt ervoor dat de Galaxy S6 volgens Tweakers de beste smartphonecamera van dit moment heeft.

Foto’s schieten als een professional

De foto’s die je met je smartphonecamera maakt, kun je er op twee manieren heel professioneel uit laten zien. Vooraf kun je de instellingen van de smartphonecamera aanpassen en achteraf kun je de foto’s met handige apps bewerken. Het resultaat van je foto’s kan dan heel mooi worden. Dat bewijzen deze foto’s wel, die stuk voor stuk met iPhones zijn genomen én bewerkt.

Hoe stel je smartphonecamera in

Bijna elke smartphone heeft in de camera-app een menu waar je de instellingen van de camera kunt aanpassen. Alleen bij de iPhone kun je vooraf weinig instellen. Daar kun je foto’s alleen na bewerken. Androidtelefoons hebben uitgebreidere camera-apps waarbij je wel vooraf de instellingen kunt aanpassen. De instellingen die je kunt aanpassen gaan vaak over de belichting van een foto, zoals de ISO-waarde, belichtingswaarde en HDR.

In het donker maak je vaak betere foto’s met een flitser. Vrijwel de meeste smartphones hebben een flitser die je aan en uit kunt zetten. Soms kan een flitser een foto overbelicht maken. Dan is het slim om hem uit te zetten en de HDR-optie te gebruiken. HDR staat voor ‘High Dynamic Range’. Hiermee worden zowel zeer donkere delen als zeer heldere delen in een foto goed weergegeven. Een foto die in het donker is gemaakt, is met HDR vaak beter dan zonder HDR.

Je kunt meestal ook de ISO-waarde aanpassen, waarmee je de lichtgevoeligheid van de smartphonecamera verandert. Zo bepaal je hoeveel licht je smartphonecamera binnenlaat. Je kunt dan in de felle zon toch een mooie foto te maken door een lagere ISO-waarde te kiezen. Selecteer een hogere ISO-waarde als het wat donkerder is. De smartphonecamera vangt dan wat meer licht op om een goede foto te kunnen maken.

Apps

Naast de instellingen van de smartphonecamera kun je ook gebruik maken van een extra hulpmiddel: Apps. Er zijn erg veel apps die je kunt inzetten voor fotobewerking, we hebben drie relatief onbekende apps uitgelicht:

PicLab

PicLab is een app waarmee je foto’s kunt nemen en collages kunt maken. Hierbij heb je de keuze uit meerdere indelingen. Met PicLab kun je teksten toevoegen aan foto’s, maar ook de helderheid en scherpte van een foto aanpassen. Pixlromatic

Pixlromatic pakt het wat anders aan. Hiermee leg je ook filters over een foto heen, maar deze filters zijn duidelijker aanwezig dan bijvoorbeeld bij Instagram. Leuk is dat je achteraf met Pixlromatic extra filters kunt downloaden. Zo blijf je elke keer bijzondere foto’s maken. 


Aviary

Met Aviary kun je kaders toevoegen aan foto’s. Zo lijkt het net of een foto digitaal is ingelijst. Met Aviary kun je ook zelf bepalen welk deel van een foto scherp moet worden en welk deel onscherp. Zo creëer je meer diepte in een foto. 


Alle apps zijn te downloaden voor Android en de iPhone.

Aanschaf telefoon met goede camera prijzig

Een telefoon met een goede camera aanschaffen is best prijzig. Heb je al een goede telefoon met een juiste camera neem dan snel een goedkoop sim only abonnement van Simyo

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: Simyo, Smartphonecamera

Nieuws headlines

Laatste reactie