ADV: Printen met vaste inkt heeft de toekomst

Wel mooie prints maar geen gedoe met inkt of toners? Dat kan! Printers die gebruik maken van vaste inkt produceren schitterende afdrukken en zorgen voor veel minder afval.

Dit artikel wordt je aangeboden door Xerox. De redactie van PCM was niet betrokken bij de totstandkoming ervan.

Wil je alles weten over duurzaam printen? Bekijk dan hier ons dossier Slimmer Printen van Xerox. Een groot nadeel van laser- en inkjetprinters is de enorme hoeveelheid afval die overblijft. Het begint al bij het uitpakken waarbij met name bij toners veel verpakkingsmateriaal, plastic zakken en strips direct kunnen worden weggegooid. En ook wanneer ze leeg zijn groeit de afvalberg. Toners en cartridges kunnen weliswaar een aantal maal opnieuw gevuld worden, uiteindelijk belanden ze toch bij het chemisch afval.

Kan dat niet beter? Jazeker, een speciale techniek die gebruikt maakt van ‘vaste inkt’ levert in zowel zwart/wit als kleur net zulke goede afdrukken als de beste lasers en inkjets maar dan zonder dat de gebruiker met allerlei rotzooi wordt opgescheept. En omdat je er misschien nog nooit van gehoord hebt, beantwoorden we de bij deze de meeste gestelde vragen.

Vaste inkt? Hoe werkt dat dan?

Hoewel je misschien nog nooit gehoord hebt van vaste inkt, is deze techniek al zo’n 25 jaar geleden uitgevonden. Er wordt hierbij gebruikt gemaakt van blokjes niet-giftige op hars gebaseerde polymeer dat je het beste kunt vergelijken met een kleurkrijtje. De blokjes zijn – net als toners en cartridges voor lasers en inkjets – beschikbaar in de kleuren cyaan, magenta, geel en zwart. Via een speciaal procedé tijdens het printen wordt de vaste inkt gesmolten en op het papier overgebracht waarbij deze direct intrekt zonder uit te vloeien, zoals bij een inkjetprinter wel het geval is. De inkt koelt daarna direct af en hecht permanent met het papier. Doordat de afdruk in één keer op het papier komt en er geen droogtijd is, duurt het totale printproces slechts 5 seconden.

Hoe zit het met de printkwaliteit?

De kwaliteit van afdrukken die met vaste inkt worden gemaakt is gelijk en vaak beter dan die van bijvoorbeeld een kleurenlaser. De printkwaliteit is ook vaak consistenter omdat – in tegenstelling tot bijvoorbeeld een inkjet – geen speciaal papier nodig is. De afdrukken zien er bijvoorbeeld net zo mooi uit op medium of kringloop papier. Het papier hoeft ook niet hagelwit of glad te zijn. De afdrukken met vaste inkt verbleken niet na verloop van tijd en de inkt gaat ook niet barsten. Je hoeft ook niet bang te zijn dat inkt bij warm weer smelt en dat de pagina’s aan elkaar gaan plakken. Kortom, met de printkwaliteit zit het dik in orde.


 

Waarom is vast inkt duurzamer?

Er is bij vaste inkt geen extra verpakking nodig zoals bij tonercartridges. Dat zorgt niet alleen voor tot wel 90% minder printafval maar er zijn ook minder bronnen nodig voor de productie en het vervoer van de wasblokjes. De vaste blokjes worden gemaakt van niet-giftige wassen, harsen en verfstoffen en bevatten zo’n 30% biologisch hernieuwbaar materiaal. Ze geven niet af, lekken niet en kunnen in principe bij het ‘normale’ afval.

Dit laatste zal overigens niet snel gebeuren want de speciale wasblokjes verdwijnen in hun geheel tijdens het printen. Bij andere printers hou je niet alleen een cartridge over maar hier blijft ook vaak inkt of gekleurd poeder in achter.

Ook het vullen gaat eenvoudiger. Nieuwe inktblokjes worden in genummerde sleuven geladen in de printer en er kunnen zelfs tijdens het printen gewoon nieuwe blokjes worden bijgeplaatst.


 

Waarom hoor ik nu pas van vaste inkt?

Printen met vaste inkt laat zich misschien het beste vergelijken met elektrisch rijden: de techniek bestaat al lang, maar de noodzaak en de voordelen beginnen nu pas tot ons door te dringen. Printers die gebruik maakten van vaste inkt waren in het begin relatief duur en met elke generatie vaste inkt is de technologie verder verbeterd. Inmiddels zijn de nieuwste modellen heel betaalbaar en ook prima geschikt voor thuisgebruikers en kantoor aan huis. Op dit moment is Xerox de enige aanbieder van printers die werken met vaste inkt.
 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: Printer, Printen, Duurzaam, Xerox, Milieu, vaste inkt, duurzaam printen