abonneren

Prince klaagt YouTube en eBay aan

Popartiest Prince is van plan om YouTube en andere grote websites aan te klagen voor het zonder toestemming gebruiken van zijn muziek. Prince wil "zijn kunst op het internet terugkrijgen".Jongere bezoekers van PCMweb weten misschien nietwie Prince is, aangezien hij al in geen eeuwen meer een hit heeft gescoord. Prince is bekend van hits in de 80-er jaren van de vorige eeuw als Purple Rain, 1999 en When Doves Cry.

Prince zegt niet in het argument van YouTube te trappen dat de videodienst geen controle heeft over de muziekclips die gebruikers uploaden naar de videodienst. "YouTube kan wel porno en pedofiel materiaal filter van zijn webdienst, maar niet ongeautoriseerde muziek en films, terwijl dat de kernactiviteit is die de reden is van hun zakelijk succes," aldus de kleine muzikant.

YouTube reageerde op de beschuldiging met de mededeling dat het actief samenwerkt met artiesten. "De meeste eigenaren begrijpen dat we het auteursrecht respecteren. We werken elke dag om hen te helpen met het managen van hun content en we ontwikkelen state-of-the-art applicaties waarmee ze dat nog beter kunnen doen," aldus Zahavah Levine, de belangrijkste jurist bij YouTube. "We werken samen met verschillende grote platenmaatschappijen wereldwijd die begrijpen dat het in hun voordeel is om YouTube te gebruiken om te communiceren met hun fans."

Maar niet alleen YouTube kan een dagvaarding tegemoet zien. Prince wil ook online veilingdienst eBay en torrentsite The Pirate Bay voor de rechter slepen.

Prince wordt in zijn strijd geholpen door het Britse bedrijf Web Sheriff. "De afgelopen weken hebben we ongeveer 2.000 video's van Prince verwijderd van YouTube," zegt Web Sherrif-baas John Giacobbi. "Het probleem is dat je alle geuploade video's tot nul kunt reduceren, maar de volgende dag staan er weer 500 op. Dit zorgt voor een ad nauseam kostenpost voor Prince." Giacobbi zegt dat het bedrijf ook 300 Prince-spullen van eBay heeft laten verwijderen.

De muziekindustrie voert al jaren een strijd tegen het ongeautoriseerde gebruik van muziek op het internet, maar het is zeldzaam dat een popicoon als Prince actief de strijd aangaat. Veel van de nieuwe generatie muzikanten accepteren dat de strijd al verloren is en moedigen de gratis verspreiding van hun muziek via het internet juist aan om zodoende buzz te genereren en een grotere fanbase te krijgen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste Vacatures