abonneren

Politieke controverse over downloadverbod

Het kabinet wil tegen de wil van de Tweede Kamer toch een downloadverbod invoeren. Wel is men het eens over een strenger toezicht op de belangenbehartigers.

Bij de discussie over de auteursrechtenwetgeving houdt staatssecretaris Teeven van Justitie vast aan het invoeren van een downloadverbod in het strafrecht. Hij hoopt door aanpassingen in zijn wetsvoorstel de meerderheid van de Tweede Kamer toch over de streep te kunnen trekken. De meeste partijen zijn tegen een downloadverbod.

Het punt waar de meeste partijen over vallen is dat een handhaving van een dergelijk downloadverbod zal leiden tot het aanklagen van kleine downloaders,die soms niet eens weten iets uit illegale bron te halen. Teeven stelt dat downloaden uit ‘evident’ illegale bron strafbaar moet worden maar het is niet geheel duidelijk wat ‘evident illegaal’ is. Hij stelt dat er zekerheden in de wet kunnen worden opgenomen die de individuele kleine downloader ontziet. Waar de grens ligt, werd echter niet precies duidelijk.

Thuiskopieheffing
Over het afschaffen van de thuiskopieheffing is er ook onenigheid. PvdA, PVV en CDA zijn voor de plannen van het kabinet om de heffingen uit te faseren. Momenteel is de heffing gedeeltelijk bevroren, waardoor er geen heffing is op harde schijven en mp3-spelers maar nog wel op cd’s en dvd’s.

Toezichthouders
Waar de meeste partijen het wel over eens waren, was dat er beter toezicht moet komen op de organisaties die geld innen en verdelen voor artiesten zodat het geld ook bij de makers terecht komt. Het CDA sprak zelfs van: "schrapers, graaiers en grootgrutters" zoals de Buma en hekelde het gegeven dat de bestuurders ver boven de Balkenende-norm zitten terwijl de artiesten van hun verdiensten vaak maar moeilijk rond komen. 

De discussie over de te nemen maatregelen zal nog wel even verder gaan. Op 7 december staat de volgende bespreking tussen kabinet en kamer over dit onderwerp op de agenda.

 

 

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord