Politie gebruikt gebruikersdata van TomTom

Dat TomTom de geregistreerde gebruikersdata, waaronder de snelheidsinformatie van zijn gebruikers verkoopt aan derden is al langer bekend. Dat ook de politie hier gebruik van maakt is dan ook geen verrassing. De politie gebruikt de snelheidsinformatie om te bepalen waar snelheidsmetingen “noodzakelijk” zijn.

Het AD maakt melding van het gebruik van de TomTom-data door de politie. Zo zou ongeveer de helft van de politiekorpsen de TomTom snelheden gebruiken voor de plaatsing van flitspalen. TomTom meldt zijn gebruikers dat de data aan derden beschikbaar wordt gesteld. De ANWB vindt dat de klanten van TomTom duidelijker moeten worden geïnformeerd over deze werkwijze.

TomTom heeft bekendgemaakt dit jaar een lagere omzet te verwachten. De verkoop van de losse navigatieapparaten loopt terug. TomTom verwacht voor 2011 een geringe omzetdaling van 1 %. Wel weet het bedrijf nog een hogere netto winst te behalen.

Het is logisch dat TomTom zijn gebruikersdata aan derden verkoopt. Hier hebben we ook met zijn allen profijt van. Zo kunnen bijvoorbeeld wegbeheerders knelpunten opsporen zonder hoge kosten te maken. Dat TomTom met anonieme informatie bijdraagt aan het opsporen van snelheidsmaniakken dient ook het algemeen belang.

Update 29-4: TomTom topman Harold Goddijn heeft in een bericht aan de TomTom gebruikers een toelichting gegeven en toegezegd dat het gebruik door de politie in de toekomst wordt uitgelsloten: "Wij hebben dit soort gebruik niet voorzien en veel van onze klanten zijn er ook niet gelukkig mee. We zullen daarom bepalingen opnemen in onze licentievoorwaarden om dit type gebruik in de toekomst te voorkomen." Verder benadrukt hij dat de gegevens volledig anoniem zijn en nooit te naar de gebruikers terug te traceren zijn.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten