abonneren

Politicus klaagt Wikipedia aan over Nazisymbolen

De Duitse politicus Katina Schubert heeft de online encyclopedie Wikipedia aangeklaagd omdat zij vindt dat de site de in Duitsland verboden Nazisymbolen promoot. Vooral het online artikel over de Hitler-Jugend stuitte haar tegen de borst.Volgens Schubert gebruikt het artikel meer afbeeldingen met Nazisymbolen dan dat wetenschappelijk, educatief of politiek noodzakelijk is. Schubert zegt dat ze niet de vrijheid van meningsuiting wil beperken, maar dat ze wil onderzoeken waar de grenzen liggen.
Het is in Duitsland verboden om in het openbaar Nazisymbolen te tonen tenzij het voor educatieve of kunstzinnige doeleinden is.

Shubert heeft eerst juridisch advies gezocht voordat ze besloot om Wikipedia voor de rechter te slepen. Ze hoopt dat de rechtszaak op het internet een discussie losmaakt over hoe ver websites mogen gaan om extreme, antisemitische en racistische ideologieën te promoten. Volgens Shubert zijn er signalen dat neonazi's steeds meer het internet gebruiken om hun verderfelijke ideeën te vesrpreiden.

"We weten niet precies wat het probleem is dat Shubert heeft met Wikipedia," zegt Arne Klempert, directeur van Wikipedia Duitsland. "Belangrijk is de context waarin de symbolen zijn gebruikt. In dit geval is dit duidelijk voor educatie en documentatie. Iedereen die probeert om te voorkomen dat de Naziperiode goed wordt gedocumenteerd, heeft een raar wereldbeeld. Goede documentatie is het beste wapen om te voorkomen dat zoiets ooit weer gebeurt."

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord