abonneren

Platenmaatschappijen minder gekant tegen mp3

Goed nieuws voor de muziekliefhebber: steeds meer platenmaatschappijen realiseren zich dat drm-maatregelen de verkopen meer kwaad dan goed doen. Mp3 is steeds populairder aan het worden als legaal downloadformaat.Niet lang geleden was 'mp3' nog een taboe bij de platenlabels, maar inmiddels beginnen de grote maatschappijen zich te realiseren dat klanten vooral flexibiliteit eisen. Inmiddels lopen er een aantal interessante experimenten.
Zo biedt EMusic anderhalf miljoen nummers in mp3-formaat zonder drm aan, Yahoo Music heeft al enkele proefnummers in mp3 weggegeven en volgens analisten heeft ook EMI plannen met het mp3-formaat.

Kleinere, onafhankelijke labels en sites werken al langer met mp3. Een goed voorbeeld is Beatport, die muziek aanbiedt in mp3, mp4 en wav. Hoewel de prijs per nummer hier zo'n driemaal hoger is dan bij de concurrentie die de bestanden mét drm aanbiedt, is de site inmiddels de grootste verkoper van electronische- en dancemuziek geworden in Amerika.

Hoewel de proeven van Yahoo en EMI een goede stap in de richting zijn, is het nog te vroeg om écht te juichen. De populariteit van de drm-winkels iTunes en Zune.net betekenen dat er voorlopig nog geen einde aan drm komt. In 2007 zal er aan de huidige status quo dus niet veel veranderen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: