abonneren

Piratenpartij presenteert verkiezingsprogramma

Vandaag presenteert de Piratenpartij haar verkiezingsprogramma. Grote lijnen zijn - zoals inmiddels bekend - hervorming van het auteursrecht en patentrecht en een transparante overheid. Maar ook op andere vlakken blijken de Piraten deze lijn helemaal door te trekken.Zo wordt hoog ingezet op privacy voor de burger.
De overheid moet, volgens dit programma, bijvoorbeeld waarborgen dat bij IT-projecten als het Elektronisch Patiënten Dossier en de OV-Chipkast de privacy niet in het geding komt en het bewaren van internet- en telefoongegevens moet verboden worden. Ook zou er een meldingsplicht moeten komen voor datalekken in databases. Actueel, want zo werd begin deze week bekend dat een hacker moeiteloos bij de gegevens van 168.000 reizigers die zich hadden aangemeld bij een OV-site kon komen.

Verder maakt de partij zich sterk voor open source. Zo zou alle software die met publiek geld ontwikkeld wordt, als open source en met een vrije licentie moeten worden vrijgegeven. Ook moet de overheid overstappen op open source en open formaten en standaarden.

Uiteraard stelt de partij dat het delen van auteursrechtelijk beschermd materiaal voor niet-commercieel moet worden toegestaan en dat commercieel auteursrecht beperkt wordt tot maximaal vijf jaar. Bovendien moet het linken naar en embedden van al dan niet auteursrechtelijk beschermd materiaal altijd worden toegestaan, moet vrije internettoegang een burgerrecht zijn en moet netwerkneutraliteit verplicht worden gesteld.

Andere in het oog springende punten zijn verder nog:

- colleges moeten online voor iedereen onder een vrije licentie beschikbaar zijn
- sociale netwerken moeten de mogelijkheid bieden aan gebruikers om al hun (meta-)informatie te verwijderen
-alle in Nederland toegankelijke radio en televisie moet via internet live en in archief beschikbaar zijn.

Opvallend is wel dat standpunten over economie, zorg en hot items als bijvoorbeeld de hypotheekrente-aftrek en de aow-leeftijd ontbreken, maar de Piratenpartij zegt zelf ook vooral een partij te zijn die zich richt op vrije informatiestroom, privacy en een transparante overheid.

In Computer Idee nummer 12, 25 mei aanstaande in de winkel, kunt u een uitgebreid artikel lezen over of en hoe de grote partijen internet, downloaden en digitale vrijheid in hun verkiezingsprogramma hebben opgenomen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie