abonneren

Pilot internetverslaving van start

Internet is niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Helaas ervaren steeds meer mensen ook negatieve kanten van dit interactieve medium. Brijder start daarom met 20 mensen een pilot ‘internetverslaving'. De behandeling zal niet online plaatsvinden, maar bestaat uit een serie face-to-face-gesprekken met een gespecialiseerde behandelaar. Brijder doet daarom nu een oproep aan mensen die zichzelf verliezen in hun internetgedrag. Mensen die meer tijd kwijt zijn achter de computer dan zij zelf willen.

Op dit moment is er nog niet veel bekend over deze jonge vorm van verslaving. Toch verwacht Brijder dat gezien de ontwikkelingen er in de toekomst steeds meer mensen door internet in de problemen raken. Om deze reden wil zij dit fenomeen onderzoeken en bekostigen. Brijder wil onderzoeken of er vraag is naar deze vorm van hulpverlening en een behandeling ontwikkelen die aansluit op de wensen vanuit de markt. Vandaar dat 20 personen zich kosteloos kunnen aanmelden die willen werken aan hun leefstijl en er zelf niet meer uitkomen.

Volwassenen die merken dat ze hun internetgedrag niet meer in de hand hebben, kunnen zich aanmelden voor het onderzoek. Of het nu gaat om veelvuldig gamen, chatten, surfen of het bezoeken van communities. De symptomen zijn veelal hetzelfde en kunnen daarom ook op dezelfde manier worden behandeld. Ook de criteria die voor andere verslavingen gelden, komen overeen met een internetverslaving. Deze kenmerken zijn met name het controleverlies (langer dan gepland, moeilijk kunnen stoppen, onsuccesvolle stoppogingen), preoccupatie (continu in herhaling vallen met betrekking tot gedrag, verwaarlozing van andere bezigheden), vluchten uit de realiteit en ontwenningsverschijnselen.

Vanaf 1 december gaat de website www.internetondercontrole.nl officieel in de lucht, maar vanaf vandaag kunnen mensen hun gegevens achterlaten en worden ze op de hoogte gehouden over de pilot. Op de website is meer te lezen over internetverslaving. De start van de behandeling zal in februari plaatsvinden.

Enkele cijfers:
• 80% van de Nederlandse bevolking heeft toegang tot internet.
• 99% van de jongeren van 10 t/m 15 jaar gebruikt internet en is gemiddeld 11 uur per week online.
• Meer dan één achtste van alle volwassen Amerikanen vertoont tenminste één van de tekens van problematisch internetgebruik.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord