Piep piep hoera: de muis is veertig jaar!

© CIDimport

Piep piep hoera: de muis is veertig jaar!

Geplaatst: 9 december 2008 - 09:12

Aangepast: 17 november 2022 - 08:43

Redactie ID.nl

Het is vandaag precies veertig jaar geleden dat de muis zijn publieke debuut maakte. Op 9 december 1968 lieten Douglas C. Engelbart en zijn collega's van het Stanford Research Institute zien waar ze jaren aan gewerkt hadden: de computermuis. Het idee voor de muis werd geboren in 1961.

Piep piep hoera: de muis is veertig jaar!

Het is vandaag precies veertig jaar geleden dat de muis zijn publieke debuut maakte. Op 9 december 1968 lieten Douglas C. Engelbart en zijn collega's van het Stanford Research Institute zien waar ze jaren aan gewerkt hadden: de computermuis.

Het idee voor de muis werd geboren in 1961. Engelbart schetst een apparaatje waarmee mensen zouden moeten kunnen aansturen wat er op een CRT-scherm gebeurt. In 1962 heeft hij dit idee verder uitgewerkt; hij duidt het apparaat inmiddels aan als pointer.

In 1964 gaat Bill English, een technicus uit de staf van Engelbart, daadwerkelijk met de schetsen aan het werk. Uit een blok hout maakt hij wat het allereerste prototype van een muis ooit wordt. Een wieltje vertaalt de bewegingen van het apparaat in cursor-bewegingen op het scherm. "Het lijkt wel een muis,"  zegt iemand op het SRI lachend, wijzend naar de kabel (die inderdaad wel iets wegheeft van een staart) en de rode knop bovenop (die met wat fantasie een muizenoortje zou kunnen zijn). Vanaf dat moment heet het apparaat muis.

Op 21 juni 1967 dient Engelbart een patentaanvraag in voor een X-Y Position indicator for a Display System.  Dat patent zal uiteindelijk in 1970 toegekend worden.

Op 9 december 1968 maakt de muis zijn publieke debuut. Tijdens de 'Moeder aller Demo's' laten Engelbart en zeventien collega's niet alleen de muis zien, maar demonstreren ze tegelijkertijd hypertext, object adressing en dynamic file linking. Vanaf dat moment is de muis gemeengoed. Anno 2008 zijn er zeker een miljard mensen die met computers werken - en dus net zoveel muizen. Van harte!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten