Ashampoo brengt veel verschillende software uit, waaronder brand- en optimalistatieprogramma's. Een ander product uit hun portfolio is Photo Commander 7, een foto-organisatie- en bewerkprogramma.

Wanneer we de software opstarten, worden we verwelkomd door een zogenaamd 'splash-screen' dat ons uitlegt dat de interface bestaat uit vier onderdelen: een werkbalk, een Verkenner-achtige omgeving, een previewdeel en een inhoudsweergave die thumbnails laat zien van de geselecteerde map. Verder zijn de enige hulpmiddelen een rudimentair helpbestand en enkele zogenaamde 'tool tips'.

Gereedschap

De algehele werkruimte is druk en het is absoluut een voordeel als u een scherm hebt met een minimale resolutie van 1280 x 1024. De interface is gelukkig makkelijk aan te passen en foto's bewerken kan in een full-screen-modus. De essentiële fotobewerkingsgereedschappen verschijnen aan de rand van uw scherm via popupvensters. Diverse tabbladen bovenin het scherm - Browse, Quick-Fix, Create en Organize - configureren automatisch de onderliggende werkbalk, afhankelijk van welke tab u hebt geselecteerd. Afgezien van de werkbalk blijft de lay-out van de interface hetzelfde. Wij hebben de Engelstalige versie van Photo Commander 7 getest, maar het pakket is ook in het Nederlands verkrijgbaar.

Organiseren

Elk fatsoenlijk fotobewerkingsprogramma kan foto's organiseren. Ashampoo's oplossing valt in vergelijking met de concurrentie erg tegen. U kunt een sterrenscore toekennen aan uw foto's en uw foto's op basis daarvan of op datum doorzoeken. Dat is alles. U kunt geen tags of commentaar toevoegen. Erg beperkt dus en eigenlijk de naam 'organiser' onwaardig. Eigenaardig is dat sommige data die door andere fotobewerkers er in zijn gezet, wel getoond worden, maar dat u dus via Photo Commander zelf geen gegevens kan toevoegen. Wel kan er op metadata worden gezocht, maar de zoekresultaten leveren alleen een lijst met bestandsnamen op en geen previews van de afbeeldingen die u mogelijk zoekt. Als u deze wilt zien, moet u de foto's eerst in een album slepen. Omslachtig als u het ons vraagt.

Virtueel Album

Handig is het opzetten van een virtueel fotoalbum. Hiermee kunt u collecties via drag-and-drop samenstellen zonder dat u kopieën maakt van uw foto's. Jammer is dan wel weer dat er geen 'slimme' methode is om virtuele albums aan te maken. Zo kunt u geen map maken met 'al mijn vijfsterrenfoto's'. Ook zijn de namen van de foto's in de albums niet aan te passen, zodat u gedwongen wordt met de bestandsnamen te werken.

Bewerken

Gelukkig is niet alles slecht. Zo zijn de fotobewerkingstools best aardig. Er is een 'one touch optimiser'-functie, kleuren en tinten zijn prima in te stellen en is er een functie om rode ogen te verwijderen. Er zijn ook diverse filtereffecten die helaas niet aanpasbaar zijn. Verder is er nog een batch-editor en kunt u creatieve projecten maken zoals een webalbum. De nieuwe Panorama-functie in Photo Commander 7 is helaas een teleurstelling. Het enige wat deze functie doet is foto's aan elkaar plakken, maar het kijkt niet naar gelijke punten in foto's om ze zo tot één geheel samen te laten smelten.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • creatieve projecten zijn leuk

  • zeer beperkte zoek- en organisatiefuncties

  • fotobewerkingstools kunnen beter

  • panoramafunctie stelt niks voor

  • gedateerd qua functionaliteit

Photo Commander 7 kan in feite niet op tegen de concurrentie. Andere pakketten, zoals Photoshop Elements, Paint Shop Pro X2 en zelfs Google Picasa vegen de vloer aan met Photo Commander. Het pakket doet aan alsof het al tien jaar oud is en dat is voor een pakket dat €49,99 kost, natuurlijk een doodzonde. Als Ashampoo op dit gebied serieus genomen wil blijven worden, zal het in de volgende versie betere organisatie- en bewerkingsmiddelen moeten implementeren. Tot die tijd bent u beter af met andere pakketten.

2,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten