abonneren

PEN E-PL1

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Na de E-P1 en de E-P2 is de E-PL1 de derde compacte systeemcamera van Olympus. Omdat veel gebruikers teleurgesteld reageerden op het ontbreken van een flitser, heeft Olympus deze in de behuizing van de E-PL1 ingebouwd. De camera mist nog wel een ingebouwde zoeker, maar hiervoor kunt u de optionele VF-2 elektronische zoeker aanschaffen.

De prijs van de PEN E-PL1 is inclusief 14-42mm-standaardobjectief slechts € 599. Dat is bijna € 400 minder dan de PEN E-P2. Deze lagere prijs is mogelijk, omdat Olympus een aantal vereenvoudigingen heeft toegepast. Zo is bij de camerabody alleen de voorzijde nog van metaal. De body ziet er sowieso minder retro uit dan de E-P1 en E-P2. Het lcd-scherm heeft een kleiner formaat (2,7 inch), al is het aantal pixels met 230.000 gelijk gebleven. Het F3,5-5,6/14-42mm-objectief is ook eenvoudiger uitgevoerd, maar dat merkt u alleen aan de bajonetvatting, die niet meer van metaal, maar van kunststof is.

Er zijn ook inwendige verschillen te bemerken. De sluiter is met een maximale tijd van 1/2000 seconde en een flitssynchronisatietijd van 1/160 seconde wat minder. Er is geen waterpas en door de ontbrekende oriëntatiesensor worden verticaal genomen foto’s niet rechtopstaand getoond.

Gelukkig zijn er ook verbeteringen. De E-PL1 heeft een ingebouwde flitser met richtgetal 7, voldoende voor invulflitsen. Ook het vastleggen van bewegend beeld is verbeterd. Tijdens het filmen is het mogelijk om foto’s te maken via de ontspanknop. U kunt filmen vanuit elke modus en kiezen voor handmatige of automatische scherpstelling. Dit laatste is overigens minder snel dan bij het fotograferen en het scherpstelgeluid is op de opname te horen. De ingebouwde microfoon is mono in plaats van stereo; voor stereo-opnamen moet u een externe microfoonadapter en microfoon aanschaffen.

Ondanks de kunststofbehuizing voelt de camera stevig aan. De E-PL1 ligt stevig in de hand. Het aantal instelknoppen is verminderd, zodat de camera vriendelijker oogt, maar we zijn er niet blij mee. Zo ontbreekt het instelwiel om het diafragma of de sluitertijd in te stellen; dit gebeurt nu met de vierwegstoets. Directe knoppen voor iso en witbalans ontbreken, deze zaken stelt u in het menu in. Opvallend is de afwezigheid van een AF/AE-vergrendeltoets: de belichting wordt samen met de AF vergrendeld als u de ontspanknop half indrukt.

Druk in de nieuwe iAuto-stand op de OK-toets, en u krijgt het Live Guide-scherm voorgeschoteld. Hier wijzigt u de meest gebruikte parameters, zonder vaktermen voorgeschoteld te krijgen, en het resultaat van instellingen ziet u meteen in het scherm. Witbalans heet hier ‘kleurinstelling’, scherptediepte heet ‘vervagen’ en sluitertijd ‘beweging laten zien’. Er zijn ook Fototips, waarbij geïllustreerde aanwijzingen worden weergegeven voor betere composities.

De beeldkwaliteit is net als bij de E-P1 en E-P2 uitstekend en de belichting herkent en corrigeert tegenlicht prima. Bij de hoogste gevoeligheden (tot iso 3200) is er net wat minder ruis dan bij de Panasonic GF1 en de Samsung NX10. Het F3,5-5,6/14-42mm-objectief vertoont weinig vertekening en een goede hoekscherpte. En hoewel we de voorkeur geven aan de externe zoeker, blijft ook bij veel zonlicht het lcd-scherm leesbaar.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Live Guide
  • uitstekende beeldkwaliteit
  • ingebouwde flitser
  • cryptische omschrijvingen in menu
  • mono filmgeluid
De Olympus PEN E-PL1 is een camera waarmee beginnende fotografen beter zullen kunnen werken dan met de gemiddelde spiegelreflex. Door de vele mogelijkheden en de hoge beeldkwaliteit, is de camera ook geschikt als vervanging van de spiegelreflex.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie