abonneren

PEN E-P2

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
De Olympus PEN E-P1 veroorzaakte bij zijn aankondiging in juni 2009 behoorlijk wat beroering. Het was op dat moment de kleinste en lichtste digitale camera met verwisselbare objectieven. Inmiddels is deze camera opgevolgd door de PEN E-P2, waarbij Olympus geluisterd heeft naar kritiek van gebruikers.

Zo wordt de camera nu geleverd met een externe elektronische zoeker, die u op de uitbreidingspoort schuift. Deze poort wordt ook gebruikt voor de optionele externe flitser (een ingebouwde flitser vindt u alleen in de E-PL1) of een optionele microfoonadapter. Met deze adapter kunt u een originele of generieke stereomicrofoon met 3,5mm-aansluiting gebruiken. Leuk, maar het is niet erg praktisch dat u moet kiezen tussen de zoeker, de flitser of de microfoonaansluiting. Handiger was geweest als Olympus een 3,5mm-aansluiting en flitskabelcontact in de zijkant van de camera had ingebouwd.

De E-P2 heeft hetzelfde retro-uiterlijk als de E-P1. Eigenlijk is alleen de kleur van wit of zilverkleurig in zwart veranderd. De verschillen zitten hem vooral in het gebruik. Zo zijn er nieuwe functies toegevoegd, zoals AF-tracking waarbij een bewegend onderwerp gevolgd kan worden. Deze C-AF-TR-modus (ook bij filmen inzetbaar) werkt het best als er op een stilstaand onderwerp scherpgesteld wordt, waarna het gevolgd wordt en het niet te snel beweegt. Bij het fotograferen van snelle actie en sport is C-AF-TR wat te veel gevraagd.

Filmen in 720p kan nu ook met volledig handmatige instellingen. Er zijn ook enkele nieuwe Art-filters: Diorama en Cross Process. Bij Diorama lijkt het door een aangepaste scherptediepte alsof u een detail uit een miniatuuropstelling fotografeert. Cross Processing imiteert het effect dat we kennen als een diafilm als negatieffilm wordt ontwikkeld. Er is verder een nieuwe i-Enhance-beeldmodus, waarbij kleuren versterkt worden.

Wat betreft de beeldkwaliteit, is er ten opzichte van de E-P1 (PCM xxx 2009) niets veranderd. In de meeste omstandigheden voldoet de camera prima, maar bij snelbewegende onderwerpen merken we dat de AF wat minder snel is dan bij een spiegelreflex. Het is storend dat de camera geen AF-hulplampje heeft, zodat de scherpstelling bij sfeerlicht soms moeizaam gaat. De E-P2 is leverbaar als body, met F3,5-5,6/14-42mm-objectief, met F2,8/17mm-pancake of beiden.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • hoogwaardige elektronische zoeker
  • handmatige belichting in filmstand
  • externe microfoon
  • trage scherpstelling
De Olympus PEN E-P2 is op een aantal punten verbeterd ten opzichte van de E-P1. De belangrijkste verbetering is de meegeleverde hoogwaardige elektronische zoeker, die echter wel de plaats van de externe filtser inneemt. De E-P2 is compacte rdan een reflex maar de resultaten zijn ongeveer vergelijkbaar.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Algemeen

Tags:

Laatste reactie