abonneren

PC's nog dit jaar met USB 3.0

USB 3.0 met snelheden 10 x sneller dan USB 2.0, heeft een transfersnelheid tot 5 gigabits per seconde. Verwacht wordt dat hardwarefabrikanten een nieuwe generatie randapparaten als USB geheugensticks en externe harde schijven zullen maken die deze significant hogere snelheden gebruiken. USB 3.0 is de volgende stap in de ontwikkeling van de universele seriële bus en wordt ook wel aangeduid met SuperSpeed USB. Apparaten met USB 3.0 werken ook met oudere versies.

Naar verwachting zullen de eerste pc's met USB 3.0 nog dit jaar op de markt verschijnen. NEC Electronics zal naar verwachting de leiding nemen door als eerste een USB 3.0 controller te introduceren. NEC is vorige maand begonnen met het leveren van proefexemplaren en zal in september beginnen met de massaproductie van naar verwachting een miljoen per maand.

In 2007 introduceerde Intel op de IDF (Intel Developer Forum) conferentie de plannen voor USB 3.0. Amd en Nvidia beschuldigden Intel er vervolgens van de open interface specificaties geheim te houden uit concurrentie overwegingen. In november 2007 heeft Intel de specificaties alsnog vrijgegeven, de weg vrijmakend voor een brede toepassing van de te verwachten snelheidswinst.

Zowel privé als zakelijke gebruikers zullen van het gebruik van snellere technologie profiteren. Grote back-ups kunnen veel sneller gaan dankzij de 5 Gbit/s transportsnelheid. Zo zullen externe schijven een hogere capaciteit krijgen, doordat USB 3.0 superieur is aan eSata dat beperkt is tot 3 Gbit/s transfersnelheid.

DailyTech

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: