abonneren

[PCMblog] Waar is versie 13?

Als software redacteur zie ik heel wat versies van software voorbij komen. Als software eenmaal succesvol is, verschijnt er ieder jaar of twee jaar een nieuwe versie van hetzelfde product. Zo hebben we al Nero 9, FireFox 3, Photoshop Elements 7 en ga zo maar door. Maar wat gebeurt er eigenlijk met het versienummer wanneer het meest gevreesde getal in de historie aan de beurt is? Nee, ik heb het niet over nummer 666 maar over het ongeluksnummer 13.Een hoop mensen zijn bijgelovig en vermijden als het even kan dit dodelijke nummer.
Zo zijn er flatgebouwen in Amerika die geen dertiende verdieping hebben (oppassen met bungeejumpen dus!) en sommige mensen blijven het liefste heel de dag binnen op vrijdag de dertiende.

Maar professioneel gezien is bijgeloof natuurlijk grote onzin, en in de zakelijke markt doen we daar niet aan. Toch? Nou... dat valt te bezien. Zo ben ik al diverse '13 bestaat niet incidenten' tegengekomen bij Software fabrikanten die niet de minste zijn.

De eerste ‘versie 13 slaan we over' die ik ontdekte was bij Magix Mp3 Maker. Voor PCM testte ik versie 14 en toen ik iets over de vorige versie wou zeggen viel mij op dat dit niet versie 13 was maar 12! Een mailtje naar Magix bevestigde mijn vermoeden. Versie 13 was overgeslagen, maar - zo claimde Magix - niet omdat zij bijgelovig was, maar omdat wellicht de consument bijgelovig zou zijn en om eventuele moeilijkheden te voorkomen, was er gekozen om versie 13 maar over te slaan.

Een andere grote partij, misschien wel de grootste van allemaal, die bijgeloof serieus neemt is Microsoft. Microsoft Office 2007 is namelijk versie 12, en de werknaam van de volgende versie is, u raadt het al 14. Dus zelfs Microsoft is bijgelovig geworden?

De mensen achter Pinnacle Studio zijn ook bijgelovig, maar ons PR contact kwam daar in ieder geval lachend eerlijk voor uit. De nieuwe Pinnacle Studio gaat zeker geen versie 13 zijn. De werknaam is 14, maar het zou goed kunnen dat de definitieve naam heel anders wordt.

Wellicht gaat Pinnacle op dezelfde tour als Corel? Corel is ietsje minder bijgelovig en heeft bij hun Corel Draw Suite wel versie 13 aangehouden. Ze hebben het pakket alleen niet ‘13' genoemd maar X3. Subtiel. Dat wel.

Alleen in de gameswereld lijkt men niet bijgelovig te zijn. Zo was er een game genaamd XIII - gebaseerd op de gelijknamige strip - en heeft gamesuitgever en ontwikkelaar Square Enix ook geen moeite met het getal 13. Het nieuwste deel uit hun meest beroemde franchise gaat namelijk gewoon ‘Final Fantasy XIII' heten.

En laten we eerlijk zijn. Zo negatief is 13 toch niet. Wie wil er nou niet een dertiende maand?

Gerard Sombroek
Software Redacteur PCM

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie