Sinds jaar en dag maak ik gebruik van een TomTom Go 910 om van plek A naar plek B te komen. Het is een fijn apparaatje, vooral in combinatie met de tmc-ontvanger die op mijn voorruit geplakt zit. Tot ik vorige week, op de snelweg, ineens geconfronteerd werd met een TomTom-crash. Het scherm werd zwart, de TomTom resette zichzelf en een groot rood/wit kruis was het enige overgebleven teken van leven.Wie de TomTom Go 910 niet kent, dit is één van de weinige TomTom-modellen met een ingebouwde harde schijf. Afijn, u raadt het al: deze besluit het voor gezien te houden.

Het aansluiten van de TomTom op een pc maakt dit fijn duidelijk (of er moeten mobiele harde schijven met een capaciteit van 1980 terabyte bestaan, maar dat betwijfel ik ten zeerste). Tijdens een speurtocht op internet stuit ik echter op een ‘disassembly manual', waar stap voor stap de TomTom in onderdelen ontleedt wordt. En op één van de vele foto's is duidelijk het type harde schijf te zien, een Toshiba MK2008GAL.

Een week later liggen, met dank aan eBay en kornuiten, één Toshiba MK2008GAL en één Torx 6-schroevendraaier op mijn bureau. Het ontleden van de Go 910 kost minder werk dan ik verwacht en is, afgezien van wat gepeuter om kabeltjes los te trekken, zelfs door een leek als ik eenvoudig uit te voeren. Niet veel later ligt de TomTom Go 910 in losse onderdelen op mijn bureau.

Pas op dit moment blijkt dat ik te vroeg gejuichd heb. TomTom heeft blijkbaar halverwege de productierun van de Go 910 besloten van harde schijf-leverancier te wisselen, en mijn Go 910 bevast geen Toshiba MK2008GAL maar een Hitachi Travelstar G4K60-20. Eveneens een 1,8-inch ZIF-model, maar dan wel met een andere aansluitmethode. De details zal ik u verder onthouden, maar met wat grof geweld en fingers-crossed is het me gelukt om mijn TomTom te reanimeren, zij het met een lege harde schijf. Dit laatste wordt verholpen door een aansluitrondje TomTom Home, dat de vitale componenten (en mijn West-Europese kaart) in korte tijd weer op mijn TomTom zet.

Mijn TomTom bevindt zich op dit moment weer tegen de voorruit van mijn auto. Fijn, want twee weken noodgedwongen zonder navigatiesysteem rondrijden is niet meer aan mij besteed. Het is fijn te weten dat er nog fabrikanten zijn die hun producten zo bouwen, dat deze op eenvoudige wijze te openen zijn - geen dank aan Apple. Oh, en de kosten van deze reparatie? € 45, inclusief verzendkosten. Dat is toch een stuk minder dan een nieuw navigatiesysteem, nietwaar?

Xander Hoose, redacteur hardware

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten