Windows is nog steeds de dominante leider in de markt van besturingssystemen. Het lukt alternatieven als Linux en Mac OS X maar niet om Windows van de troon te stoten. Microsoft verloor wat marktaandeel door Windows Vista, dat niet al te goed werd ontvangen door gebruikers, maar testers van Vista's opvolger Windows 7 zijn zo enthousiast dat Microsoft waarschijnlijk weer het verloren marktaandeel kan terugveroveren. Is er dan niets dat een bedreiging vormt voor Windows?


Analisten zien Linux en Mac OS X als de enige alternatieven voor Windows. Linux wordt echter maar gebruikt door één procent van alle gebruikers en Mac OS X draait alleen op de dure computers van Apple. Beide besturingssystemen zullen nooit groot worden en dus ook nooit een bedreiging vormen voor Windows.

Maar kan Microsoft-baas Steve Ballmer relaxt achterover leunen in zijn luxe bureaustoel, in de zekerheid dat hij zich de komende jaren geen zorgen hoeft te maken?  Netbooks zijn op dit moment populair en de Derde Wereld internet voornamelijk via de mobiele telefoon. In de mobiele telefoniemarkt is Microsofts Windows Mobile niet het dominante besturingssysteem. En in de markt van netbooks is Linux een geduchte concurrent voor Windows XP. Een aantal pc-fabrikanten hebben interesse om Google's Android-platform als standaard besturingssysteem te voorinstalleren op hun computers. Maar hoe erg is het wanneer Microsoft de netbook en smartphonemarkt verliest aan een ander besturingssysteem? Zo lang de hele (zakelijke) wereld nog werkt op desktopcomputers blijft Windows de allergrootste.

Is het nodig dat Windows een geduchte concurrent krijgt? Mac-gebruikers prefereren Mac OS X boven Windows, terwijl OS X veel meer gesloten is dan Windows. Een monopolistisch en gesloten besturingssysteem is voor veel gebruikers blijkbaar geen probleem, zolang deze maar goed en prettig werkt en er gelikt uitziet. Wordt het internet de grote concurrent voor Windows? Om op internet te komen, heeft iemand toch nog steeds hardware nodig waarop een besturingssysteem draait. Ik internet op een netbook of op mijn smartphone, maar als ik echt even serieus wil websurfen dan neem ik toch echt plaats achter een desktop-pc.

Het enige bedrijf dat machtig en rijk genoeg is om de strijd met Microsoft aan te gaan, is Google. Android is in zijn huidige vorm niet opgewassen tegen Windows. Het platform is open-source en indien externe ontwikkelaars massaal het platform adopteren en er applicaties en extra functies voor gaan ontwikkelen dan zou het misschien de bedreiging vormen voor Windows die Linux altijd had willen zijn, maar nooit werd. Maar willen we dat Google niet alleen onze online wereld beheerst, maar ook onze offline wereld? Ik heb er alle vertrouwen in dat Google samen met de open-source community een besturingssysteem kan ontwikkelen dat zo krachtig en flexibel is als Windows en zo mooi en gebruiksvriendelijk is als Mac OS X. Maar ik weet niet of ik een Google OS wil installeren op mijn pc.

Als ik in mijn kristallenbol kijk dan zie ik een rooskleurige toekomst voor Windows. Er zijn op dit moment - en ook niet in de nabije toekomst - echte bedreigingen voor Windows. Indien Microsoft zich kan transformeren van een logge, arrogante monopolist in een dynamische, vriendelijke monopolist dan blijft Windows niet alleen het alfamannetje onder de besturingssystemen, maar dan heb ik daar ook geen enkel probleem mee.

Wat ziet u als bedreiging voor Windows?

Donato Ranzato
Internetredacteur

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten