abonneren

[PCMblog] Het kan nog beter

Sinds enkele maanden heb ik digitale televisie van kabelaar UPC en ik moet zeggen dat ik daarover zeer tevreden ben. In vergelijking met analoge televisie gaat het zappen een stuk langzamer, maar daar staat tegenover dat de beeldkwaliteit een stuk beter is. Een paar jaar geleden was dat overigens precies andersom: ik zag toen bij familie dat het analoge tv-signaal een stuk beter was. Inmiddels is de bitrate omhoog gegaan naar 9 Mbit/sec, waardoor de rollen in het voordeel van digitale tv zijn omgedraaid.

Vooral het grote aanbod is een groot pluspunt. Ik ben vooral blij met de digitale zenders van de publieke omroepen. Zo heb ik gisteren op het kanaal Hilversum Best nog een integrale uitzending vangekeken van de talkshow RUR met Jan Lenferink. Ook leuk zijn Geschiedenis TV en Cultura, waar prachtige documentaires te zien zijn. Het grote aanbod met interessante programma's creëert wel een luxeprobleem: waar moet ik de tijd vandaan halen als ik het allemaal wil zien?

Ondanks dat ik zeer te spreken ben over het aanbod van UPC inzake digitale televisie, zie ik toch een paar duidelijke verbeterpunten, die ik graag onder uw aandacht wil brengen. Als u hier zelf ook nog ideeën over heeft, dan hoor ik dat graag.

Het programmeren van opnamen via de electronische programmagids gaat niet altijd goed. Het komt voor dat de recorder begint met opnemen voordat het eigenlijke tv-programma is gestart. Meestal is dat dan ook zo dat het opnemen ook stopt nog voordat het programma is afgelopen. Zo kun je nooit het einde zien van het opgenomen programma. Waarom dit misgaat, is voor mij een raadsel.

Via de Electronische Programmagids is het niet mogelijk om een programma te selecteren en dat door de decoder dagelijks of wekelijks te laten opnemen. Vooralsnog moet u handmatig een tijdvak, kanaal en frequentie instellen als u periodiek automatisch door de decoder een tv-programma wilt laten opnemen.

UPC heeft een aanvullende dienst Programma Gemist en daarmee kunt u tot tien dagen terug programma's opvragen van de publieke omroepen. Het valt mij op dat bepaalde uitzendingen (bijvoorbeeld De Wereld Draait Door) soms op een bepaalde dag ontbreken. Het komt ook voor dat een bepaalde uitzending twee keer in het overzicht staat.

Bij de dienst Programma Gemist wordt vaak onvoldoende gegevens vermeld over de inhoud van het programma. De omschrijving is vaak te summier. UPC maakt vaak gebruik van kleine vensters waarin previews worden afgespeeld. Deze functie zouden ze moeten integreren in de dienst Programma Gemist, zodat je binnen enkele seconden kunt zien wie er bijvoorbeeld te gast zijn geweest in Pauw & Witteman.

De kwaliteit van de uitzendingen van Programma Gemist kan beter. De bitrate is daarvan momenteel 3,75 Mbit/sec, terwijl de live-uitzendingen worden gestreamd met een bitrate van 9 Mbit/sec. Overigens valt de mindere kwaliteit van de on-demand tv-uitzendingen UPC niet te verwijten, omdat ze hier afhankelijk zijn van de publieke omroepen. Zij stellen deze opnamen voor de kabelaars in deze bitrate beschikbaar.

Het is niet mogelijk om met mijn dvd-recorder opnamen te maken van digitale kanalen. Ik ben afhankelijk van de harde schijf op de decoder van UPC. Natuurlijk ben ik tegen illegale verspreiding van auteursrechtelijk beschermde content, maar ik vind wel dat ik voor eigen thuisgebruik een mooie tv-documentaire op dvd moet kunnen branden. De enige mogelijkheid die ik momenteel heb is de scart-uitgang van de decoder te verbinden met mijn dvd-recorder. Overigens vindt er dan wel twee keer een conversieslag (analoog naar digitaal) paats, wat weer resulteert in een mindere beeld- en geluidskwaliteit.

Het is lastig te achterhalen wat er de komende periode allemaal op de digitale kanalen op de publieke omroepen te zien is. Graag zou ik mij willen abonneren op een nieuwsbrief, zodat ik snel kan zien of er de komende week nog iets interessants te zien. Overigens is het best mogelijk dat (sommige) tv-gidsen wel deze programmeringen afdrukken, maar aangezien ik geen abonnement op een omroepgids heb, geef ik toch de voorkeur aan een nieuwsbrief.

Momenteel leg ik de laatste hand aan mijn artikel over hd-zenders die via digitale televisie te zien zijn. Ik kan er nog niet teveel over verklappen, maar wat ik wel weet dat ons dit najaar leuke verrassingen te wachten staan. Wellicht koop ik dan alsnog een lcd-tv om daarop reguliere tv-uitzendingen in hd te bekijken. Mijn beeldbuistelevisie zal ik dan uitsluitend nog gebruiken voor het bekijken van analoge videobandjes en dvd's.

Marc Boersma

Geschreven door: Marc Boersma op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie