abonneren

[PCMblog] Digitaal zakkenrollen

Recentelijk bleek maar weer dat pinnen een gevaarlijke aangelegenheid is geworden. Toen ik een week geleden 's ochtends naar mijn werk ging, zag ik op een treinstation in Zaanstad een persoon met een kwastje in de hand over een NS-kaartautomaat strijken. Rond deze persoon stonden drie agenten. "Wat is hier aan de hand?", vroeg ik. De agent vertelde dat er skimming-apparatuur was gevonden en ze probeerden via vingerafdrukken te achterhalen wie hier achter zaten.

Ik maak gebruik van een OV-jaartrajectkaart, dus alleen in het weekend en 's avonds wil ik nog weleens een treinkaartje pinnen. Het toeval wilde dat ik net een paar dagen daarvoor een treinkaartje had gepind op het desbetreffende treinstation. Toen ik op mijn werk was aangekomen, belde ik onmiddellijk met mijn bank met de mededeling dat mijn bankrekening mogelijk geplunderd zou kunnen worden. "U hoeft zich niet ongerust te maken, want wij blokkeren automatisch alle passen die hebben gepind bij automaten waar skimming-apparatuur is aangetroffen", sprak de mevrouw op geruststellende toon. "En als er wel wordt gepind, krijgt u de schade vergoed", voegde ze er nog aan toe.

Tot mijn verbijstering zag ik een paar dagen later dat er ook een rechercheteam in de weer was op het treinstation van Haarlem. Ook hier was skimming-apparatuur aangetroffen. Iemand van de politie vertelde mij dat de automaten nog niet zo lang geleden waren aangepast om skimming te voorkomen, maar ondertussen hadden de heren criminelen ook deze verbeteringen weten te kraken. Ze plaatsen een voorzetkapje en verstoppen ergens een klein cameraatje, waarmee ze achtereenvolgens de magneetstrip van uw pas en pincode weten te achterhalen. Bovenop de NS-kaartautomaat schijnen ze een zendertje te plaatsen, waarmee ze op afstand de videobeelden van de camera kunnen uitlezen. Nemen de heren criminelen dan verderop in een geblindeerde auto de videobeelden op?

De komende tijd zal ik extra goed opletten tijdens het pinnen. Ziet het apparaat er verdacht uit, dan zal ik het pinnen misschien wel achterwege laten, maar de beste oplossing is om uw andere hand boven uw vingers te plaatsen tijdens het intoetsen van de pincode. Dat is volgens mij een vorm van beveiliging die de skimmers, voorzover bekend, nog niet hebben weten te kraken.

Marc Boersma
redacteur PCM

Geschreven door: Marc Boersma op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie