abonneren

PCM wenst u een voorspoedig 2010

De redactie van PCM wenst u een plezierige jaarwisseling en een voorspoedig 2010. We hopen dat u nog veel plezier mag beleven van uw computer en andere multimedia-apparatuur. Wij doen ons best u op de hoogte te houden van de ontwikkelingen en u de informatie te verschaffen die uw ervaringen in de digitale wereld bevorderen.Er is het afgelopen jaar heel wat gebeurd in onze digitale wereld en er staat komend jaar zeker weer veel te gebeuren. Zo hield het succes van het netbook de computerindustrie overeind. De Apple iPhone drong Microsofts Windows Mobile in de verdediging.
Google's Android begint van de grond te komen, waar we het komende jaar ongetwijfeld nog veel van gaan horen.

Als het aan Google ligt, gaan de cloudtoepassingen het helemaal maken en gaat Google de Netbooks redden van de ondergang door nu eindelijk te doen wat anderen niet gelukt is: het Linux besturingssysteem zo inkleden dat niemand er meer omheen kan, in de vorm van het Google OS besturingssysteem. Met de Chrome browser heeft Google een flinke steen in de browservijver gegooid en wordt er samen met nieuwe versies van Mozilla's Firefox, Opera en Safari een aanslag gepleegd op de dominante positie van Microsofts Internet Explorer.

Microsoft heeft dit jaar de keerzijde van zijn succes mogen ervaren. Zo komt ze niet af van de zwaar verouderde Internet Explorer 6, wat ook weer het gevolg is van het nog steeds te veel gebruikte oude besturingsysteem Windows XP. Gelukkig is daar nu een goed alternatief voor en is Windows 7 als opvolger van alle voorgaande versies van Windows redelijk succesvol uitgebracht dit jaar.

Als we dat niet al deden zijn we dit jaar allemaal digitaal gaan fotograferen, steeds vaker met een tweede digitale camera wat ook steeds vaker een spiegelreflex is. Dit jaar is de megapixelrace wel tot een einde gekomen concentreren de camerafabrikanten zich de komende tijd terecht op de kwaliteit en de mogelijkheden. Digitaal filmen doen we ook, dit jaar met een mini hd-camera of met de smarthpone.

De strijd tussen de Smartphone besturingsystemen en daarmee ook de fabrikanten van de apparaten zal het komende jaar flink toenemen. Met de komende golf van Android telefoons, een nieuwe iPhone, de opkomende BlackBerries, en Nokia die met Symbian zijn positie verdedigd.

De e-book-readers lijken dit jaar aan een definitieve doorbraak te zijn begonnen. Nu maar hopen dat ook bij ons de markt er op inspeelt en de uitgevers niet in dezelfde valkuilen gaan vallen als de muziekproducenten door te denken dat ze de digitale verspreiding kunnen tegenhouden.

De (HD) lcd-tv's zijn een groot succes en zorgen voor een toenemende belangstelling voor het streamen van digitale media, waarvoor weer speciale mediaplayers handig zijn. Ook de bandbreedte van de internetaansluitingen neemt toe om aan de vraag naar (hd) digitale content te kunnen voldoen. Of ook de blu-ray disk daar nog een belangrijke rol gaat spelen zal het komende jaar moeten blijken.

Groeien alle mobiele digitale apparaatjes de komende jaren naar elkaar toe? Mediaplayer, (smart)phone, gps,  netbook, smartbook, tablets. Als Apple met een fraai apparaat komt die al of veel van deze functionaliteit combineert, dan zal dat net als de iPhone een groot succes kunnen worden.
Er staat ons vast nog veel moois te wachten. Proost!

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: