PCM-weekoverzicht: Google, Google, Google en Android, en Hola blijkt onveilig

Deze week draaide vooral om Google en Android. De techgigant hield deze week namelijk zijn ontwikkelaarsconferentie I/O, waar het bedrijf al het nieuws gaf over wat er voor Android en Google in het verschiet ligt.

Googles Android-aankondigingen

Eén van de belangrijkste vernieuwingen is Android M, het nieuwe besturingssysteem dat de opvolger moet worden van Lollipop. We hebben alles onder elkaar gezet dat nieuw is aan Android M.

Besturingssysteem voor IoT
Maar er werd meer aangekondigd tijdens I/O. Zo komt Google met een eigen besturingssysteem voor het Internet of Things. Dat is wel enigszins gebaseerd op Android, maar heet uiteindelijk anders: Brillo. Er is nog weinig bekend over het domotica-OS, maar uniek is het wel.

Virtual reality
Uiteraard moest het tijdens de conferentie ook nog even over virtual reality gaan, dus maakte Google bekend dat de VR-bril Cardboard ook werkt met iOS. Google heeft de app ook beschikbaar gemaakt voor iPhone-gebruikers. Bvovendien komt er een SDK beschikbaar waarmee ontwikkelaars makkelijk VR-apps kunnen bouwen voor de iPhone.

Photos

Google heeft ook zijn Photos-app flink onder handen genomen. Zo is het nu mogelijk om foto's onbeperkt bij Google op te slaan. Ook de app zelf is aangepast, zodat die onder andere contextueel kan zoeken naar je afbeeldingen.

Gratis VPN-dienst Hola zo lek als een mandje

Het nieuws leek door Android te worden gedomineerd, maar er was meer aan de hand. De populaire gratis VPN-extensie Hola kwam flink onder vuur te liggen toen bleek dat het bedrijf erachter de verbindingen van gratis gebruikers misbruikt. Die worden namelijk verkocht aan betalende VPN-gebruikers. Meteen verwijderen dus, die add-on!

Netwerkschijven en NAS'sen 'onveilig'

TROS Opgelicht schreeuwde deze week moord en brand over slecht beveiligde netwerkschijven, waarbij het kinderlijk eenvoudig zou zijn gevoelige informatie te stelen. Achteraf bleek dat best mee te vallen, want het gaat alleen om mensen die hun ftp-toegang niet beveiligd hebben. We hebben daarom maar gelijk even wat handige tips op een rij gezet over wat je zelf kunt doen om je schijf beter te beveiligen.

De 11 beste VR-apps vopor Google Cardboard

Met al die problemen willen we onszelf soms wel eens lekker afzonderen in een andere wereld. Dat kan gelukkig vanaf de bank met goedkope virtual reality als de Cardboard van Google. Speciaal voor jullie hebben we dan ook de leukste VR-apps onder elkaar gezet die je dit weekend gratis kunt downloaden en proberen.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: hola, weekoverzicht, domotica, google cardboard, cardboard, brillo, pcm weekoverzicht, google io 2015