"Het doet echt geen pijn", zegt de tatoeëerder terwijl hij mijn hand met alcohol invet. Maar de enorme naald op tafel laat me geloven dat hij dat niet helemaal meent. In die naald zit een 16 millimeter lange NFC-chip, en de tatoeëerder gaat die in mijn hand injecteren zodat ik als een bionische mens mijn deur kan ontgrendelen en mijn visitekaartje IN mijn lichaam kan opslaan. Met één (inderdaad pijnloos) prikje is het voorbij en ben ik inderdaad een stapje dichter bij de robot-evolutie.

De chip-injectie is een cadeautje van Kaspersky, de antivirus-maker die de chips plaatst om te wijzen op het belang van de beveiliging van zulke apparatuur.



RFID

De chip die wordt geïnjecteerd is een RFID-chip, die ook gewoon voor een paar tientjes in China te koop zijn. Ze worden dan ook steeds gewoner, al hebben naar schatting slechts 2,000 Nederlanders zo'n chip.
 

NFC

Een chip als deze werkt met NFC (Near Field Communication), en heeft ongeveer dezelfde functies als de chip in je telefoon. Zo is het mogelijk er acties naartoe te 'schrijven'. Je gebruikt daarvoor speciale apps op je telefoon, of kaartlezers die aan je pc zijn te koppelen. Met zulke apps of apparaten is het mogelijk om een actie te koppelen aan de chip, bijvoorbeeld om een boodschap weer te geven als je een telefoon tegen je hand houdt. Je kunt dat bijvoorbeeld gebruiken als een hippe manier om je visitekaartje te geven: "Hier, hou je telefoon maar tegen mijn hand."
 

Toepassingen

We gaan de komende weken de mogelijkheden van een onderhuids NFC-chip onderzoeken

Ook op onze redactie zagen we gelijk genoeg mogelijkheden voor zo'n chip. Zo gaat de deur naar ons kantoorpand open met een druppel, die door de systeembeheerder ook aan mijn handchip te koppelen is. Op die manier kan ik straks de deur openen door er even met mijn hand overheen te zwaaien.

NFC wordt op dit moment nog maar weinig gebruikt, behalve door een handjevol échte fans, maar zeker in de toekomst gaat NFC een belangrijkere rol in ons dagelijks leven spelen. Denk maar eens aan de vele toepassingen die nu met NFC worden geregeld: Het inchecken met je OV-chipkaart, of het draadloos betalen met je pinpas.
 

Mobiel betalen

Vooral dat laatste is interessant, zeker nu diverse fabrikanten hun eigen betaalsysteem op de markt willen brengen. Samsung heeft Samsung Pay, Google komt met Android Pay, en Apple wil het in iOS 9 ook proberen met de weinig verrassende naam Apple Pay. Ook Nederlandse banken als de ING willen 'nog deze zomer' met hun eigen methode voor contactloos betalen komen.

In theorie maakt het dat mogelijk om met de chip in mijn hand straks bij de Albert Heijn een broodje af te rekenen. In de praktijk is dat wat lastiger, omdat de ING daar actief aan zou moeten meewerken en dat gaat waarschijnlijk niet gebeuren, maar het idee dat ik mijn croissantje met mijn hand kan betalen is erg leuk.

We zijn benieuwd of jullie nog toffe ideeën hebben om met de chip uit te voeren. Als jij een idee hebt horen we dat graag van je laat een reactie achter.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten