abonneren

PC-verkoop zal weer toenemen tot 2013

Volgens een door marktonderzoeker IDC gepubliceerd rapport zijn de verkopen, aangevoerd door de "terug-naar-school-vraag" het laatste kwartaal, weer toegenomen met 2,3 % wereldwijd, in vervolg op drie aaneengesloten kwartalen van negatieve groei.Draagbare computers voor consumenten blijven de grootste groeier met een toename van 33,5 % ten opzichte van een jaar geleden. De desktopcomputers voor consumenten blijven zwak, daar de trend naar mobiele computers doorzet. De terugval in de verkoop van zakelijke pc's begint in dit laatste kwartaal af te nemen.
Wat doet vermoeden dat ook deze markt de komende kwartalen weer zal aantrekken. De verkoop van netbooks blijft groeien, met 37% ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Het aandeel van de netbooks in de consumenten notebooks is gegroeid tot 28% van 14% vorig jaar. Volgens de voorspellingen van IDC resulteren deze getallen tot de verwachting, dat 2009 zal eindigen met een netto groei van 1,3 procent met een toename in de periode daarna.

Vooruitkijkend zal groei van markt in 2010 versnellen. Met name de groeimarkten die nu al goed zijn voor de helft van de totale omzet, zullen de weg wijzen naar de twee-cijferige groeiverwachting, terwijl de volwassen markten geleidelijker zullen groeien. De destkopverkopen zullen in 2010 ongeveer gelijkblijven terwijl de draagbare pc's naar verwachting zo'n 18% zullen groeien. De netbooks zullen minder snel groeien volgens IDC, ten gevolge van de introductie van nieuw dunne notebooks. Ook de zakelijke pc-markt zal in de tweede helft van 2010 weer langzaam aantrekken.

Innovaties een nieuwe technologieën worden door de pc-verkopers aangegrepen om de aandacht te trekken. We hebben het dan over aanraakschermen, beeldschermen met ledverlichting en ultradunne notebooks.

Als de economie in de loop van 2010 aantrekt, zal dat goed zijn voor een aanhoudende groei in de pc-verkopen de komende jaren. De verouderende pc's samen met een dalende gemiddelde verkoopprijs, zullen ook de verkoop van bedrijfspc's stimuleren. Samen met de sterke consumentenmarkt zal dit resulteren in de voorspelde groei tot 2013, aldus IDC.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie