abonneren

Paypal met fysieke betalingsbeveiliging

Internetbetaaldienst Paypal gaat alle gebruikers van Paypal en eBay voorzien van een kastje waarmee het internetbetalingsverkeer aanmerkelijk veiliger moet worden.
Het principe van 'dubbele authenticatie' is al jaren in gebruik bij internetbankieren, maar is internationaal vooralsnog een zeldzaamheid.

Tientallen miljoenen gebruikers van veilingdienst eBay en betaaldienst Paypal krijgen de komende tijd een klein kastje opgestuurd waarmee ze hun digitale betaaltransacties kunnen beveiligen. Dat zei Rajiv Dutta, algemeen directeur van Paypal, gisteren tijdens een toespraak op gebruikersconferentie eBay Live in Boston (*). Dutta hield sinds januari proeven met deze fysieke beveilinging in Amerika, Australië en Duitsland.

Vandaag komt het betaalslotje, dat in samenwerking met Verisign is ontwikkeld, uit de beta fase en komt beschikbaar aan het brede internetpubliek. Daarmee krijgt Dutta direct de gelegenheid de identiteit en woonplaats van zijn gebruikers te identificeren, iets waar hij komend jaar veel energie in wil steken om fraude terug te dringen.

Hoe het internationale uitrolplan eruit ziet, heeft de Paypal-baas gisteren niet gedetailleerd.

Charlatans versturen momenteel massaal e-mailspam waarin ze onder valse voorwendselen de inlognaam en het wachtwoord van Paypal-gebruikers aftroggelen. Met die inloggegevens nemen accounts over om malafide transacties te verrichten. De criminele mailtechniek wordt aangeduid met de term phishing.

Met de fysieke beveiligingsmodule krijgen gebruikers een kastje dat iedere 30 seconden een nieuw, uniek wachtwoord genereert. Paypal-gebruikers die op hun account inloggen, zien op het beeldscherm van hun 'digitale sleutelhanger' een beveiligingscode. Pas als ze die correct over kunnen tikken op de website kan Paypal de betalingen goedkeuren.

Eerder deze maand lanceerde Paypal in Amerika tevens een mobiele betaaldienst. Via de webbrowser van de mobiele telefoon kunnen Paypal-klanten bijvoorbeeld bioscoopkaartjes reserveren en betalen via hun mobieltje. Het bedrijf experimenteerde eveneens met geldoverboekingen via sms. Of en, zo ja, wanneer Paypal sms-betalingen in wil voeren is niet bekend.

(*) Emerce doet deze dagen live verslag vanuit Boston van eBay Live via weblog DeKoopman.net.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: