abonneren

Paul Allen doet boekje open over Bill Gates in autobiografie

Paul Allen, mede-oprichter van Microsoft, heeft in zijn autobiografie "Idea Man" een boekje open gedaan over zijn toenmalige partner Bill Gates.
Volgens Allen was Gates niet alleen vriend en zakenpartner, maar ook een enorm hebberig persoon, wat tot enkele forse confrontaties op financieel vlak heeft geleid.

 

Gates heeft altijd bekend gestaan als een lastige, gedreven baas. Hij eiste veel van zijn werknemers en was onvergeeflijk als op het slecht programmeerwerk aankwam. Volgens Allen was hij ook een lastige zakenpartner; aanvankelijk hanteerden Gates en Allen een 60/40-verdeelsleutel voor de opbrengst van de oorspronkelijke BASIC-code. Na de eerste grote deal wist Gates zijn aandeel iets te verhogen naar 64/36, met toestemming van Allen.

 

 

In 1982 kwam de eerste vervelende confrontatie. Terwijl Allen in gevecht was met kanker kreeg hij te horen dat Gates en Ballmer ontevreden waren met zijn inbreng in Microsoft. Het percentage aandelen dat Allen in bezit had moest teruggebracht worden. Bij een confrontatie tussen de topmannen haalden Gates en Ballmer bakzeil. Wel weigerde Gates op een later tijdstip meer aandelen uit te keren aan Allen, ondanks zijn werk voor Micrsoft SoftCard.

 

Een quote uit het boek:

Mr. Allen was deeply disappointed in the response from Mr. Gates, whom he had known since Mr. Allen was a tenth grader and Mr. Gates was an eighth grader at a prestigious private school in Seattle.

"In that moment, something died for me," Mr. Allen writes. "I'd thought that our partnership was based on fairness, but now I saw that Bill's self-interest overrode all other considerations. My partner was out to grab as much of the pie as possible and hold on to it, and that was something I could not accept."

Mr. Allen said he sucked it up and thought, "OK ... but one day I'm out of here."

 

Allen stapte in 1983 uit Microsoft. Gates wilde op dat moment alle aandelen van Allen overkopen voor $5 per aandeel, de helft minder dan wat Allen in gedachten had. UIteindelijk wisten beide mannen het niet eens te worden en behield Allen zijn aandelen, die hem uiteindelijk een vermogen van $ 13,5 miljard opleverden.

 

Uiteraard belicht de autobiografie "Idea Man" alleen de kant van Paul Allen; Bill Gates zelf heeft gezegd dat hij andere herinneringen aan de tijd bij Microsoft heeft dan zijn zakenpartner, maar dat hij de vriendschap en bijdrage van Allen aan de IT prijst.

 

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord