abonneren

Paspoort geschikt voor vermijden identiteitsfraude

Er is een nieuw middel in de strijd tegen identiteitsfraude. Het Nederlandse paspoort met chip kan worden gebruikt als aanvullende identificatietechniek bij internettransacties zonder verlies van privacy. Dat blijkt uit door de Stichting NLnet gefinancierd onderzoek dat Martijn Oostdijk en Dirk-Jan van Dijk van het Telematica Instituut hebben gedaan. Met een simpele kaartlezer kan de chip op iedere pc worden uitgelezen. De standaarden daarvoor zijn openbaar.
De onderzoekers hebben software voor een identity provider - een vertrouwde partij die een digitale identiteit aanmaakt en aan individuen verstrekt - ontwikkeld die bij het instituut op een server draait. 

Het duo heeft software ontwikkeld die op de pc moet worden geïnstalleerd. Met zijn paspoort in de hand kan de internetter vervolgens bij een webwinkel aankloppen. Die moet misschien weten of de afnemer ouder is dan 18 jaar. De identity provider filtert dan alleen die informatie uit het paspoort die nodig is voor de aankoop, en stuurt die door naar de webwinkel. De koper blijft baas over z'n eigen gegevens en kan het proces op elk moment afbreken. Het proces is bedoeld als extra bewijs.

Volgens Martijn Oostdijk is het systeem geschikt voor allerlei vormen van identificatie. "Het gaat immers niet altijd om aankopen. Het systeem kan bijvoorbeeld een rol spelen bij veilig internetten door kinderen, of het inzien van je patiëntendossier."

Identiteitsfraude kost de samenleving miljarden euro's per jaar. In de VS bedroeg de schade vorig jaar 31 miljard euro. Op dit moment beschikt iets minder dan de helft van alle Nederlanders over een paspoort of identiteitskaart met chip. In 2011 is dat bij iedereen het geval.

Stichting NLnet zet zich in voor een open informatiemaatschappij en ondersteunt projecten die daaraan bijdragen financieel. Software die ontwikkeld wordt binnen de projecten wordt 'open source' gepubliceerd en is vrij beschikbaar voor partijen die een en ander verder willen ontwikkelen. Meer informatie is te vinden op jmrtd.org.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie