abonneren

Pas op voor valse YouTube-pagina's

Het digitale rapaille heeft weer iets nieuws verzonnen om malware te verspreiden: nagemaakte YouTube-pagina's. Hoewel het namaken van sites op zich niets nieuws is, zit deze aanval slim genoeg in elkaar om met name wat minder ervaren internetters te raken. Om besmet te raken, moeten internetters eerst wel op link klikken die ze doorgestuurd hebben gekregen. Daarmee is het altijd uitkijken. Toch zullen er zat mensen zijn die het wél doen. Ze komen dan terecht op een site die een één-op-één kopie is van YouTube.
De melding dat de video niet wil afspelen totdat er een stukje software wordt gedownload zal bij ervaren internetters alle bellen doen gaan rinkelen. Bij minder ervaren gebruikers niet - en die zullen dan ook klikken en vervolgens de malware binnenhalen.

Dat zij niet weten dat zij dit doen, komt door het staartje van de malware, meldt Trend Micro. Is de malware eenmaal binnengehaald, dan wordt de besmette gebruiker alsnog doorgelinkt naar de echte YouTube-pagina - waar de video dus wel werkt. Trend Micro zegt dat internetters vooral alert moeten zijn op de url's. Bij de geringste twijfel geldt: niet klikken!

Geschreven door: Annemarie Korevaar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie