abonneren

Panasonic's Blu-Ray-schijven gaan 100 jaar mee

Panasonic zegt een Blu-Ray-schijf ontwikkeld te hebben die niet alleen uit vier lagen bestaat en daarmee 100 GB kan bevatten, maar ook nog eens 100 jaar meegaat. Dit is mogelijk door gebruik te maken van een nieuwe opnamelaag met de scheikundige naam Te-O-Pd (tellurium suboxide palladium).Elk van de vier lagen kan 25 GB opslaan, zodat het totaal op 100 GB uitkomt. De introductiesnelheid zal op 2x komen te liggen. Te-O-Pd is geen organische stof en lost ook niet snel op. Panasonic zegt dat de schijfjes geen zware belasting voor het milieu zullen vormen.

Het blijft de vraag hoe realistisch de 100-jaarsclaim van Panasonic is. Ook bij de introductie van cd's en dvd's werd gesproken over een levensduur van honderd jaar, maar zoals inmiddels bekend zijn de huidige schijfjes na een jaar of 5 à 10 niet meer te gebruiken. Of de Panasonic-schijfjes dus buiten het lab de honderd jaar weten te volbrengen is nog maar de vraag.

Bron: Ars Technica

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord