De GF3 doet aan een compactcamera denken, vooral als er een van de beschikbare pancakeobjectieven op de camera zit. Ondanks de kleine afmetingen is de handligging perfect. Dat is te danken aan het handgreepje dat Panasonic heeft aangebracht op de body.

Waar andere fabrikanten stellen dat er in een compacte systeemcamera met dergelijke kleine afmetingen geen flitser past, bewijst Panasonic sinds de GF1 het tegendeel. Als bonus kun je de flitser ook nog draaien, zodat flitsen via het plafond bijvoorbeeld tot de mogelijkheden behoort. Helaas heeft de GF3 geen extra aansluiting voor een externe flitser. De GF2 en GF1 hebben dat wel.
Net als de andere camera's in deze test heeft de GF3 weinig knoppen aan de buitenkant. Knoppen heb je bij deze camera ook nauwelijks nodig, want je bedient veel functies via het aanraakscherm. Wil je bijvoorbeeld het menu instellen, dan druk je op de menuknop, waarna je alles verder met je vinger op het scherm selecteert en activeert. In de normale modus zet je het scherpstelpunt met je vinger overal in beeld. In de trackingmodus volgt de camera het bewegende object. Ook kun je scherpstellen en meteen afdrukken door het onderwerp op het scherm met je vinger aan te raken. Bij het bekijken van gemaakte opnames blader je door met je vinger over het scherm te vegen en vergroot je een deel van het beeld door erop te tikken. Hoewel het scherm resistief is, werkt het prima. Voor wie niet graag met zijn vingers aan het scherm zit, is er een stylus. Alle functies zijn overigens ook met knoppen te activeren.


In de burstmodus haalt de camera een seriesnelheid van 3,8 beelden per seconde. Helaas houdt hij dat gedurende ongeveer een seconde vol. Je hebt bij deze hoogste snelheid geen Live View, maar ziet wel steeds de gemaakte opnames op het scherm. Wil je wel (bewegende) Live View, dan is de maximumsnelheid 2,8 bps.


Het scala aan themaprogramma's is, net als bij de Lumix-compactcamera's, zeer uitgebreid. Bij de miniatuurmodus kun je de plaats en het formaat van het scherptevlak aangeven. Je kunt de geboortedatum en naam van twee baby's en een huisdier invoeren, zodat je later naam en leeftijd op de foto kunt laten afdrukken. Bij de gezichtsherkenning kun je de gezichten van maximaal zes personen registreren. In de filmmodus neemt de GF3, net als de Olympus, in full-hd op met monogeluid. Er zijn geen effectfilters, maar wel verschillende kleureffecten en breedte- en hoogteverhoudingen.


Door de compacte afmetingen past de camera in combinatie met een groot objectief (zoals de f4-5,6/100-300mm) niet op een statief met een grote montageplaat. Omdat zo'n objectief onder de onderkant van de camera uitsteekt, moet je een adaptertje zien te vinden. Bijzonder in het lenzenassortiment is de 14-42mm, die met name in ingeschoven stand zo compact is dat Panasonic dit de eerste pancakezoom noemt.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • ligt lekker in de hand

  • prettig touchscreen

  • flitser

  • beperkte burstmode

  • beperkte bedieningsmogelijkheden

De Panasonic Lumix DMC-GF3 valt aan het eind van de rit vooral op door het goed werkende aanraakscherm en de ingebouwde flitser.

 

Sensor (megapixel)12.3Maximale beeldresolutie4000 x 3000Maximale filmresolutie/fps1920 x 1080Filmcodec(s)AVCHDObjectiefsoortE-mountBeeldstabilisatiebodyStofreductiejaAutofocusMulti-point
Spot
ContrastCamerastandeniA (Intelligent Auto)
P (programma)
A (diafragma)
S (sluitertijd)
M (handmatig)
SceneISO160
6400BelichtingsmetingMatrix
Center-weighted
SpotSluitertijd (max/min, sec)60 - 1/4000Continu fotograferen (bps)3.2RAW-ondersteuningjaHDR-standneeLCD-scherm: formaat (inch)3LCD-scherm: resolutie (pixels)460LCD-scherm: kantelbaar?neeFlitserjaAansluitingenusb 2.0
mini-hdmiOpslagmediumSDHCAfmetingen (mm)108 x 67 x 32 mmGewicht (gram)264

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten