abonneren

Panasonic introduceert DSLR met gezichtsherkenning

Panasonic staat niet echt bekend als fabrikant van digitale spiegelreflexcamera's, maar heeft wel degelijk zijn sporen al verdiend met de DMC-L1. Als eerste maakte de camera gebruik van Live View, waarbij op het display een preview van de foto te zien was.Een bekend probleem van spiegelreflexcamera's is dat het beeld alleen door de viewfinder te zien is, totdat de foto genomen is en op het display weergegeven wordt. Dit heeft te maken met de werking van spiegelreflex: om het licht op de sensor te laten vallen moet er een spiegel in de camera omhoog klappen.
Toch heeft Panasonic met de huidige DMC-L1 en de nieuwe DMC-L10 het voor elkaar gekregen om previews op het display weer te geven.

De nieuwe DMC-L10 heeft het Live View-systeem flink verbeterd door gebruik te maken van een nieuwe ‘auto-contrast'-functie. Hierdoor duurt het weergeven van een preview bij het indrukken van de sluiterknop slechts 0.4 seconden. Daarnaast is het display ook nog eens 270 graden roteerbaar, zodat u foto's vanuit elke hoek en positie kunt maken en u toch ziet wat u doet.

Dankzij de Live View-techniek heeft Panasonic een paar leuke technieken uit het compactcamerabereik naar de dslr weten te halen, waaronder Face Detection: de camera detecteert de gezichten van personen die u wilt fotograferen en stelt de camera hierop in. De kans op onder- of overbelichte mensen op foto's is daarmee behoorlijk verminderd. Deze functie vonden we tot dusver wel terug bij compactcamera's, maar met de DMC-L10 is er nu ook een spiegelreflex die hiermee overweg kan.

Verder is de DMC-L10 voorzien van een verwisselbaar objectief. Om het Live View-systeem te gebruiken moet u wel van speciale, nieuwe objectieven gebruik maken. Zonder Live View kunt u gewoon kiezen voor objectieven met een Leica D-mount, net als bij concurrent Olympus. Wat de camera precies gaat kosten is niet bekend.


Panasonic DMC-L10

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: