abonneren

P2p-concurrentie voor Google krijgt gestalte

De oprichter van internetencylopedie Wikipedia roept de hulp van internetgebruikers in om een alternatief voor zoekmachine Google te bouwen. Zijn onderneming Wikia.com nam vorige week de zoektechnologie Grub over, een systeem waarmee thuiscomputeraars de fundamenten onder Wikia leggen.Wikia.com neemt voor een onbekend bedrag de zoektechnologie Grub.org over van zoekbedrijf LookSmart. Dat maakten de bedrijven vorige week bekend tijdens een conferentie over open source-software.
Grub is in werking te vergelijken met ET-zoeker Seti@Home: gebruikers installeren een programmaatje op hun computer en doneren niet-gebruikte processorcapaciteit aan het zoekproject. De optelsom van de vele beetjes rekenkracht vormt, in theorie, een sterke zoekmachine.

Wikipedia-oprichter Jim Whales, tevens mede-oprichter van het commerciële bedrijf Wikia, is van plan een Google-concurrent te ontwikkelen. Daarvoor ligt hij op het moment de fundamenten. Hij richtte het bedrijf eind 2004 op en kreeg in januari 2006 een kapitaalinjectie van 4 miljoen dollar van voorname internetondernemers.

Op basis van Wiki-technologie schreven particuliere internetgebruikers sinds 2004 reeds zo'n 750.000 pagina's bij elkaar die op Wikia.com-servers worden gehost. Die pagina's zijn van iedereen, zo lang ze niet commercieel worden geëxploiteerd. Daarnaast mag iedere internetgebruiker naar eigen inzicht Wikia-pagina's aanvullen of verbeteren. Het geheel van deze pagina's moet inhoudelijk een alternatieve kennisbron worden.

Wikia, dat een advertentieovereenkomst sloot met LookSmart, nam het noodlijdende Grub van het zoekbedrijf over en gaf het vrijwel direct in handen van de open source-gemeenschap. Techneuten kunnen de p2p-zoektechnologie naar eigen inzicht veranderen en verbeteren. Particulieren die de zoeksoftware installeren vormen als het ware mini-zoekmachines die nieuwe pagina's vinden, verwerken en ter beoordeling aandragen aan de Wikia-kwaliteitsbeoordelers. Daarmee zou Wikia/Grub een gedecentraliseerde zoekmachine kunnen worden.

Wikia/Grub is niet de eerste poging om een Google-alternatief te ontwikkelen. In de Verenigde Staten ging enkele maanden geleden het online naslagwerk Mahalo.com van start, een site die op specifieke onderwerpsgebieden de beste websites en -pagina's in beeld brengt. Die pagina's worden met de hand aangelegd en onderhouden. En een site als Del.icio.us vormt eveneens een alternatieve zoekmachine. Gebruikers die hun bookmarks met behulp van trefwoorden opslaan bij Del.icio.us immers al een voorselectie van belangrijke sites en pagina's, inclusief trefwoorden die de inhoud van de betreffende sites duiden.

Daarnaast bestaan er voor Googles zoektechnologie ook alternatieven in de vorm van technologieën als Hadoop en Lucene, programmatuur die de basisfuncties van Google op serverniveau imiteren.

Het is echter niet duidelijk in hoeverre Wikia of Del.icio.us-eigenaar Yahoo er in de komende jaren in zullen en willen slagen om een wezenlijk alternatief voor zoekmachine Google te bouwen. Een dergelijk proces vergt behalve financiering ook nauwe betrokkenheid van een groep technisch kundige techneuten en, niet in het minst, vraag uit de markt.

Bron foto: Diongillard (CC)

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie