Overheid verspilt jaarlijks tot 5 miljard euro aan gefaalde ICT-projecten

De Nederlandse overheid faalt structureel in het opzetten van megalomane ICT-projecten, die veelal op een mislukking uitdraaien. Dat kost de belastingbetaler tussen 1 en 5 miljard euro per jaar, is de vernietigende conclusie van een parlementaire enquête.

De commissie deed onderzoek (PDF) naar de staat van grote Nederlandse ICT-projecten, zoals het Elektronisch Patiëntendossier en de OV-chipkaart. Het onderzoek werd onder leiding van VVD'er Ton Elias uitgevoerd.

Geen inzicht

Het rapport is keihard over de manier waarop de Rijksoverheid met ICT-projecten omgaat. Er is totaal geen inzicht in de kosten en de tijd van projecten, en ook het eindresultaat wordt vaak uit het oog verloren. Bovendien is er geen aansturing, en vraagt de overheid vaak om een dienst terwijl helemaal niet wordt gekeken of dat technisch wel haalbaar is.

Voor een dubbeltje op de eerste rij

De overheid wil volgens het rapport voor een dubbeltje op de eerste rij zitten, maar heeft geen procedures voor aanbestedingen waardoor er geen toezicht kan worden gehouden op zulke projecten.

Geen overzicht

De fout ligt zowel bij de overheid als bij de Tweede Kamer. Die houdt in de meeste gevallen geen overzicht op projecten. Daardoor is volgens het rapport een cultuur ontstaan waardoor projecten megalomaan zijn, uit de hand lopen, en door de vele vertakkingen "ondoorzichtig en chaotisch" verlopen.

Gigantische bedragen

Al die mislukkingen kosten de belastingbetaler handen vol met geld, al kan de commissie niet met zekerheid zeggen om hoeveel geld het gaat. Het rapport schat de kosten op 1 tot 5 miljard euro op jaarbasis, maar in vrijwel alle gevallen heeft niemand meer kijk op wat een project kost.

Ongeïnteresseerd

Het rapport laakt de passieve en ongeïnteresseerde houding van de overheid op het gebied van ICT. "Er is een gebrek aan interesse voor ICT en een gebrek aan deskundigheid. Daardoor kan het kabinet de Tweede Kamer ook niet goed genoeg informeren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten