abonneren

Overheden hebben onbeperkte toegang tot gegevens Vodafone-klanten

Overheden hebben directe toegang tot de gegevens van alle Vodafone-klanten. Het gaat daarbij om zowel meta-data, zoals datum en duur van een telefoongesprek, als om de inhoud daarvan. De overheden hebben daarbij geen bevelschrift nodig van een rechter.

Dat meldt de Britse krant The Guardianvandaag. Vodafone bevestigt in die krant dat deze achterdeur bestaat.

Niet in Nederland

In Nederland heeft de overheid die toegang niet, zegt een woordvoerder van Vodafone Nederland. Volgens de telecomprovider is die achterdeur er alleen in andere landen, zoals Engeland en Amerika.

Daar hebben de overheden geen reden nodig om telefoondata af te tappen. Normaal is daarvoor een gerechtelijk bevel nodig, waarbij eerst een goede reden moet worden opgegeven om een tap te plaatsen.

Openheid

Vodafone heeft de afluisterpraktijken zelf naar buiten gebracht, omdat het bedrijf meer openheid wil bieden over wat overheden en inlichtingendiensten precies van gebruikers weten. Daarvoor brengt de provider ook een rapport uit, het Law Enforcement Disclosure Report. Daarin staat opgetekend hoe vaak overheden informatie van burgers opvragen en op welke gronden. Welke landen precies toegang hebben tot de achterdeur, is niet bekend. In Vodafone opereert in 29 landen wereldwijd.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: Vodafone, inlichtingendiensten

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord