abonneren

Oude Technicolor-films funest voor lcd-televisies

Bezitters van een lcd-televisie moeten oppassen met waar ze naar kijken. Naast het risico van inbranden, blijken met name oude films die gemaakt zijn in Technicolor een gevaar te kunnen opleveren voor deze platte schermen. Het gaat met name om oude films die geresampled zijn in High Definition. Bijna 50 procent van alle Nederlandse huishoudens kan tegenwoordig in HD kijken, meldde de FIAR CE (de branchevereniging consumenten-elektronica) afgelopen week. Daarbij gaat het met name om lcd-televisies (plasma is relatief verwaarloosbaar).
Nu langzamerhand steeds meer uitzendingen in HD beschikbaar komen, neemt het risico op schade toe.

De waarschuwing is afkomstig van het NIBBB, het Nederlands Instituut voor Beeldbuisbeleving. De technologie van Technicolor - met name gebruikt in films die tussen 1922 en 1952 gemaakt zijn - zorgt er namelijk voor dat de kleuren zo verzadigd mogelijk raken. Daarbij wordt gebruikgemaakt van het vierkleurensysteem CMYK (Cyaan, Magenta, Yellow, Key). Maar... de pixels van een lcd-scherm bestaan allemaal uit drié subpixels, in de hoofdkleuren rood, groen en blauw. Dit wordt ook wel het RGB-systeem genoemd (Red, Green and Blue).

Wanneer nu zo'n CMYK-Technicolor film wordt uitgezonden, raken de pixels in het lcd-scherm als het ware verstoord omdat de kleurindeling anders werkt. Gaat het om korte fragmenten (minder dan vijf minuten) dan is de schade nog te herstellen. Duurt het langer, dan treedt uiteindelijk een -onbedoeld - 3D-effect op: alle beelden zijn dan namelijk voorzien van een extra groen en rood randje. Het NIBBB adviseert dan ook om deze Technicolor-films niet te bekijken. Bij oude zwart-wit films treden er geen problemen op.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: