abonneren

Oude Megaupload-domeinen versturen malware

Een aantal oude Megaupload-domeinen verspreidt malware aan achteloze bezoekers. Het gaat om domeinen die drie jaar geleden door de FBI in beslag werden genomen tijdens het onderzoek naar de site, en die niet meer gebruikt worden door Mega. Het gaat onder andere om sites als Megaupload.com Megavideo.com, die ooit onderdeel waren van de grote filesharingwebsite.
Wie naar de websites toe gaat, wordt doorgestuurd naar malafide sites die malware verspreiden. Hoewel de domeinen al jaren niet meer in gebruik zijn, verwarren veel gebruikers Megaupload nog steeds met het huidige Mega.

Megaupload

Megaupload was de grote filesharingwebsite van Kim Dotcom, die in 2012 offline werd gehaald door de Amerikaanse FBI. Via Megaupload werden veel bestanden als films en muziek gedeeld, wat de auteursrechtenorganisaties uiteraard niet lekker zat.

Controle verloren

Het lijkt erop dat de FBI de controle over de domeinnamen is kwijtgeraakt. Op de websites verschijnen nu grote banners die verwijzen naar nepberichten van sites die lijken op die van de BBC, waarop zogenaamd reclame wordt gemaakt voor iPhones die slechts een euro kosten.

Onbekende oplichters

Het is niet duidelijk wie de malware precies verspreidt, of hoe die phishers bij de domeinen van Megaupload konden komen. Die zouden nog in handen moeten zijn van de FBI.

Doorstart

Kort nadat Megaupload offline werd gehaald maakte de site een soort doorstart, in de vorm van Mega, eveneens opgericht door Kim Dotcom. De websites lijken nog veel op elkaar, waardoor veel achteloze gebruikers nog naar Megaupload surfen.

Geschreven door: MaikelDijkhuizen op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: Malware