abonneren

Opvolger Vista wordt schijfloze internetpc

Streaming besturingssystemen hebben de toekomst. Althans, als het aan Microsoft ligt. En daarom zal de volgende Windows-versie gericht zijn op twee belangrijke ontwikkelingen: schijfloze pc's en Ethernet-opslag.Hoe de opvolger van Vista zal heten, is nog niet bekend. Sommige insiders denken dat het Windows MeIII zal gaan heten, maar anderen hebben vernomen dat de naam Vista +1 zal zijn. Microsoft zelf gebruikt de naam Vista +1 in zijn presentaties, maar dit kan natuurlijk alleen een codenaam zijn.

Microsofts concept voor een internetpc lijkt erg veel op wat concurrent Citrix twee jaar geleden al deed. Citrix ontwikkelde toen al een streaming besturingssysteem waar alle software en bestanden op het internet zijn opgeslagen en die compleet via het internet draait.

Een schijfloze internetpc zal veel gebruik moeten maken van Internet SCSI en vergelijkbare Ethernet-technologieën. Internet SCSI (iSCSI) is een netwerkprotocol waarmee een server met een Storage Area Network kan communiceren. Indien Microsoft inderdaad groot gaat inzetten op schijfloze internetpc's dan verklaart dit waarom Intel tijdens de afgelopen IDF zo de nadruk legde op iSCSI via een standaard netwerkkaart.

Het idee van Microsoft is om door middel van een combinatie van PXE (een manier om computers op te starten zonder diskette), WinPE (Windows Vista Pre-installation Environment) en iSCSI een schijfloze pc toegang te geven tot een online opslag-array en er dan een image van een besturingssysteem naar toe te streamen.

Voor Microsoft zou een dergelijke pc ideaal zijn, omdat zonder interne opslagmogelijkheid een pc veel veiliger en stabieler wordt. Natuurlijk worden die veiligheid en stabiliteit weer gecompenseerd door het feit dat een hacker dan veel gemakkelijk een pc kan overnemen. Hij hoeft alleen toegang te krijgen tot de internetbestanden.

En andere ontwikkeling waar Microsoft voor Vista +1 aan werkt is ethernet-opslag voor thuiscomputers. Het idee is dat een thuisgebruiker een ethernet-opslageenheid op een pc kan aansluiten, waarna de pc het intelligent kan gebruiken. Het concept lijkt op die van extenders voor Media Center, maar dan voor opslag.

Hoe serieus is Microsoft met bovenstaande concepten? Volgens Microsoft zijn bovengenoemde functies alleen maar voorgestelde plannen voor Windows Vista +1 en nog niet definitieve plannen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord