Japanse ingenieurs hebben aan de buitenwereld een nieuwe technologie genaamd Super Hi-Vision (SHV) getoond. De ingenieurs denken dat hun technologie op den duur HDTV zal vervangen. Een SHV-beeld is opgebouwd uit 4.320 horizontale beeldlijnen en 7.680 verticale lijnen. Dit is ongeveer gelijk aan een 16:9 HDTV-beeldscherm.

In vorige versies van SHV werden er meerdere sensoren gebruikt, maar de ingenieurs hebben nu een versie ontwikkeld die gebruikmaakt van een enkele sensor.

De nieuwste versie van SHV kan ingebouwd worden in tv-camera's zodat ze in Super Hi-Vision kunnen opnemen. Bij een demonstratie van SHV hadden de ingenieurs een prototype SHV-camera neergezet op drie meter afstand van een krant. Het was mogelijk om op een beeldscherm de artikelen in de krant te lezen. Dit is niet mogelijk bij de huidige generatie HD-systemen. De sensor is monochroom maar volgens de ingenieurs is een kleurenbeeld mogelijk door drie sensoren - eentje voor elke primaire kleur - in een camera te gebruiken.

Een niet-samengedrukt SHV-signaal heeft een bitrate van 24Gbps. Een probleem is dat een dergelijk 'hoogbandbreedte'-signaal niet uitgezonden kan worden. Het signaal moet in 'real-time' gecodeerd worden tot een kleiner formaat dat wel uitgezonden kan worden. De ingenieurs hebben samen met Fujitsu het codeerprobleem opgelost door 16 encoders parallel te linken waardoor het SHV-signaal door middel van MPEG-4 AVC/H.264 compressie samengedrukt kan worden tot ongeveer 1/200ste van de originele grootte. Het resultaat is een Super Hi-Vision beeld van 128Mbps. Dit is nog steeds zes keer de bandbreedte van de huidige generatie HD-broadcastingtechnologie.

De Japanse ingenieurs moeten hun SHV-systeem nog wel terugbrengen tot een handzaam formaat voordat het gebruikt kan worden in televisietoestellen. Het is nog niet bekend wanneer Super Hi-Vision in commerciële toepassingen kan worden gebruikt.


Bron: PC World

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten