abonneren

Opstelten wint 'prijs' voor grootste privacyschending van het jaar

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft dit jaar de Big Brother Award gewonnen. De minister kreeg de 'prijs' voor grootste privacyschender van het jaar vanwege zijn hackbevoegdheid, en het 'achteloos naast zich neerleggen van grondwettelijke rechten'. Ook wonnen de Nederlandse scholen voor het delen van persoonlijke gegevens van kinderen.
De Big Brother Awards worden jaarlijks uitgereikt door de digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom, die opkomt voor privacy en veiligheid op internet. De award gaat naar de persoon of organisatie die de grootste privacyschending van het jaar doorvoert.

'Grondwet negeren'

Opstelten ontvangt de publieksprijs vanwege een aantal verregaande plannen, zoals de hackbevoegdheid (waarmee de politie op computers mag inbreken) en het in stand houden van de bewaarplicht (terwijl die door het Europees Hof ongeldig is verklaard). Ook zegt Bits of Freedom dat Opstelten 'privacybezwaren en grondwettelijke rechten structureel negeert en alle Nederlanders bij voorbaat verdacht maakt'.

Drie keer is geen scheepsrecht

Het is overigens niet de eerste keer dat Opstelten een Big Brother Award wint. Sterker nog, het is al zijn derde keer, maar daar lijkt de minister niet van onder de indruk. Hij nam niet de moeite de prijs zelf op te halen, maar stuurde een grappig bedoelde brief als reactie. Die brief had de vorm van een 'cable', een uitgelekte memo zoals Edward Snowden die liet zien. Daarin zegt hij dat het goed is gesteld met de privacy in Nederland, en dat sommige maatregelen nodig zijn 'tegen kinderporno en terrorisme'. Dat schoot veel bezoekers van de Awards in het verkeerde keelgat, omdat die non-argumenten vaak gebruikt worden voor verregaande en buitenproportionele maatregelen.

Verkeerde grap

Ook eindigde Opstelten zijn reactie met een grapje. Hij vraagt zich in de cable af waarom hij niets wist van zijn prijs. "Was de site niet te hacken of zo?" Ook dat viel niet bepaald goed bij de bezoekers.


Scholen

Naast Opstelten kregen ook de Nederlandse scholen een prijs. Zij kregen de expertprijs toegewezen vanwege het feit dat zij op grote schaal privacygevoelige gegevens van kinderen doorsturen naar app-makers. De Expertprijs werd uitgereikt door juristen en journalisten die zich bezig houden met privacy.

Edward Snowden

Tijdens de Big Brother Awards sprak ook Edward Snowden de bezoekers toe. De klokkenluider die het NSA-schandaal aan het licht bracht zit momenteel nog in ballingschap in Rusland, maar sprak toch live met de toeschouwers via een videoverbinding. Hij zei daarbij dat Nederland helemaal niets heeft geleerd van zijn onthullingen. Sterker nog, volgens Snowden heeft Nederland zijn wetten juist alleen maar strenger gemaakt. Snowden kreeg ook een prijs tijdens de Awards, maar dan eentje waar hij wél trots op mag zijn. Hij won de Award voor zijn positieve bijdragen aan het privacydebat.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: opstelten

Nieuws headlines

Laatste reactie