abonneren

Oprichter internet wil 'grondwet' voor web

De grondlegger van het web, Tim Berners-Lee, wil dat er een grondwet komt waarom de onafhankelijkheid van het internet en de veiligheid van gebruikers centraal staan. Dat zegt de internet-vader in een interview met The Guardian, naar aanleiding van de 25e verjaardag van het internet.

Het zogeheten 'magna carta' van het internet moet gebruikers beschermen tegen de toenemende controle op het internet door inlichtingendiensten als de NSA en GCHQ. "Als we geen open en neutraal internet hebben, kunnen we geen open overheid hebben, geen democratie, geen fatsoenlijk zorgsysteem, geen verschillende culturen... Het is niet naïef om te denken dat dat mogelijk is, maar het is wel naïef om te denken dat we daar niet voor hoeven vechten."

Open internet

Tim Berners-Lee schreef 25 jaar geleden een paper waarin hij de eerste stappen zetten naar wat tegenwoordig het wereldwijde web is. Zo ontwikkelde hij de eerste webserver en -browser, en het HTTP-protocol. Berners-Lee is al jaren een groot voorstander van een open internet, en heeft sinds de onthullingen van Edward Snowden vaak stevige kritiek geuit op de toenemende regulering en onderschepping van het internet.

Privacy en vrije meningsuiting

In de 'Grondwet Voor Het Internet' moeten zaken als privacy, vrijheid van meningsuiting en anonimiteit worden opgenomen. "Dat zijn rechten die ons stukje bij beetje worden afgenomen, en de kans bestaat dat we er aan gewend raken omdat we het niet doorhebben." Om die reden wil Berners-Lee de 25e verjaardag van het web aangrijpen om het internet "weer terug te nemen, zoals dat een kwart eeuw geleden ook bedoeld was."

Web We Want

De uitspraken van Berners-Lee gaan gepaard met een nieuwe campagne genaamd Web We Want. Dat initiatief roept overheden en bedrijven op de juiste maatregelen te nemen om de rechten te respecteren, en om zelf zo'n 'grondwet' op te stellen.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie