Is Opera's gratis vpn wel te vertrouwen?

Opera heeft een gratis én onbeperkte vpn uitgebracht voor iOS. Dat klinkt eigenlijk te mooi om waar te zijn, want we hebben genoeg geleerd over gratis vpn's om te leren dat dat eigenlijk niet kan. We kijken eens naar hoe Opera geld denkt te verdienen met de gratis vpn, en of die wel te vertrouwen is.

Wat is het verdienmodel van Opera?

Opera is een van oorsprong Noorse softwarefabrikant die vooral browsers maakt voor de desktop en smartphone. Opera heeft naast een standaard-browser ook Opera Mini, Opera Max en Opera Turbo, die websites comprimeren om data te besparen. Vooral die laatste maken Opera een interessante browser in opkomende markten zoals Azië, Afrika of Zuid-Amerika, omdat data-abonnementen daar nog een stuk duurder zijn dan hier.

Het verdienmodel van Opera is divers, maar belangrijk te begrijpen als je wil weten waarom de vpn gratis is. De browsers van Opera zijn gratis te gebruiken, maar het bedrijf verdient zijn geld onder andere aan OEM-licenties van providers en telefoonfabrikanten.
 

Opera verdient geld met advertentie-inkomsten en OEM-licenties

Ook heeft Opera een eigen app-winkel met vooral html5-applicaties, maar advertentiedeals met andere bedrijven en zoekmachines leveren ook een leuk zakcentje op - zeker als je bedenkt dat Opera 350 miljoen actieve gebruikers heeft.
 

Wat is dit voor nieuwe vpn?

Opera heeft een vpn uitgebracht voor iOS (hier te downloaden) die 'gratis en onbeperkt' is. Dat betekent dat gebruikers niet hoeven te betalen, maar ook geen restricties hebben in bandbreedte of snelheid. Daar komt bij dat Opera "in ieder geval voorlopig" niet van plan is daar advertenties bij te tonen om de kosten te dekken.
 

SurfEasy

De vpn wordt aangeboden door SurfEasy, een Amerikaanse dienst die in maart 2015 werd overgenomen door Opera. SurfEasy had destijds al een flink aantal betalende gebruikers, al is niet bekend hoeveel dat er precies zijn. SurfEasy zei zelf dat er "6 miljoen gebruikers in het afgelopen jaar" bij waren gekomen.

SurfEasy biedt een betaalde vpn-dienst aan waarbij gebruikers voor € 5,70 per maand een vpn op hun desktop en smartphone kunnen gebruiken. Nadat Opera SurfEasy overnam, bleef de betaalde dienst gewoon bestaan.
 

Verdienmodel

Opera's vpn is gebaseerd op de technologie van SurfEasy

De vpn-dienst die Opera nu aanbiedt is gebaseerd op de technologie van SurfEasy, maar het gaat om een compleet nieuw netwerk dat speciaal voor Opera is gebouwd. De app is gratis te downloaden, en het is niet nodig je aan te melden met een emailadres of gebruikersnaam. Ook houdt de vpn-dienst geen logs bij van gebruikers.

Het feit dat de vpn is gebouwd door SurfEasy is deel van het verdienmodel. SurfEasy kan een gratis vpn aanbieden voor de smartphone doordat er ook een betaalde premium-variant is met meer opties.
 

Freemium

Opera's verdienmodel past daar ook binnen. Het bedrijf biedt gratis diensten aan in ruil voor OEM-licenties en advertentie-inkomsten in de browser, en is daarom gebaat bij het binnenhalen van zoveel mogelijk gebruikers. Dat is ook de reden dat het bedrijf eerder deze maand al een vpn-dienst voor in de browser introduceerde, al bleek dat later slechts om een proxy te gaan.

Ook voor Opera is privacy een handig verkooppunt. De discussie over privacy en online veiligheid is op een hoogtepunt, en ook grote bedrijven als Apple gebruiken security als een handige feature. Opera kan waarschijnlijk wel rekenen op een flink aantal nieuwe gebruikers.
 

Big data

SurfEasy verkoopt anonieme 'big data' aan adverteerders

Daar komt overigens bij dat SurfEasy niet helemaal van alle data af blijft. Het bedrijf zegt namelijk dat het grote hoeveelheden data verzamelt over het surfgedrag van gebruikers, en dat weer verkoopt aan (advertentie)bedrijven. Het gaat daarbij echter om big data en niet om specifieke informatie over individuele gebruikers. Die kan SurfEasy niet eens verzamelen, omdat het geen logs bijhoudt.

Sceptisch zijn

Daar mag je best sceptisch over zijn, want een vpn is te duur en te gecompliceerd om gratis aan te bieden, in ieder geval op grote schaal. Zodra veel gebruikers grote hoeveelheden data verstoken via een vpn moet je ook grote servers hebben, en die zijn niet gratis. Vpn-diensten hebben daarom altijd een verdienmodel. In de meeste gevallen is dat simpelweg een betaald abonnement, maar er zijn ook diensten die eerst een gratis proefperiode aanbieden waarin je bijvoorbeeld 500 MB kan gebruiken. Een handjevol diensten biedt ook een vpn aan waarbij je niet hoeft te betalen, maar waarbij je wel advertenties ziet. Dat is vaak een stuk minder lucratief, en advertentie-vpn's zie je dan ook steeds minder.

Een vpn zonder restricties én zonder verdienmodel is te mooi om waar te zijn

Een vpn zonder restricties én zonder verdienmodel lijkt daarom te mooi om waar te zijn, en we zagen in het verleden ook al dat dat het geval was. Neem Hola, dat tot een paar jaar geleden erg populair was onder Chrome-gebruikers. Met Hola kon je makkelijk via een Amerikaanse server naar het Amerikaanse aanbod van Netflix kijken, maar hoewel dat op het eerste gezicht interessant leek bleek Hola de verbindingen van gebruikers te misbruiken voor een betaalde dienst van hetzelfde bedrijf.

Te vertrouwen?

De vraag is of Opera's gratis vpn wel te vertrouwen is. De vpn-dienst lijkt in ieder geval veilig, en SurfEasy staat hoog aangeschreven. Het verdienmodel van Opera en SurfEasy lijkt ook solide te zijn, al kun je je afvragen of het lang houdbaar blijft. Voor deze vpn geldt echter hetzelfde als voor alle andere gratis vpn's: Niet gebruiken met persoonlijke informatie.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten