Opera-oprichter bouwt nieuwe browser voor 'power-gebruikers'

Eén van de oprichters van de Opera-browser heeft een nieuwe webbrowser gepresenteerd, die speciaal is bedoeld voor power-gebruikers die veel uit hun browser halen. De Vivaldi-browser moet 'worden wat Opera ooit zou moeten zijn'.
De browser is ontworpen voor Jon von Tetzchner, die tot 2010 de ceo was van Opera. Hij vertelt Techcrunch dat hij de browser heeft gebouwd omdat hij vond dat Opera niet meer doet waar het voor stond. Opera was ooit 'bedoeld voor de gemeenschap, en had een sterke band met zijn gebruikers'. Opera gebruikte onder andere de Presto-engine, die browser een stuk sneller moest maken. Daar stopte het bedrijf echter mee en zette Opera later over naar Chromium, de browser waarop ook Chrome is gebaseerd.

Chromium

Opvallend is wel dat Von Tetzchners nieuwe browser óók gebruik maakt van Chromium. Blijkbaar was het te lastig om met een klein team een compleet nieuwe basis op te zetten voor een nieuwe browser. Volgens Von Tetzchner was Chromium een veilige optie.

Powerusers

De browser is vooral bedoeld voor power-users, zegt Von Tetzchner. Dat betekent dat er veel mogelijkheden in de browser zitten met bijvoorbeeld het gebruiken van toetscombinaties, en is de browser zo gebouwd dat het extra veel tabbladen tegelijk aan kan.

Beta-versie

Voorlopig gaat het nog om een bèta-versie die verre van af is. Op dit moment kun je bijvoorbeeld nog geen bookmarks aanmaken of extensies bouwen. Die moeten er uiteindelijk wel inkomen, volgens de makers. Ook krijgt de browser later een ingebouwd mailprogramma.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: browser, opera, vivaldi