Opera haalt browser met gratis VPN-proxy uit bèta

Opera heeft zijn browser met 'gratis VPN-proxy' uit de bèta gehaald. Daarmee is het de eerste browser die voor iedereen te downloaden is waar een VPN-dienst standaard is ingebouwd. Toch zijn er ook veel vragen rondom de dienst.

Opera kondigde de feature eerder dit jaar aan, maar tot nu toe zat de dienst nog in bèta. De browser is nu publiek te downloaden van de website van Opera.
 

SurfEasy

Opera maakt voor de technologie achter de VPN gebruik van SurfEasy, een VPN-provider die het bedrijf in maart 2015 overnam. Toch maakt de VPN wel gebruik van een eigen uniek netwerk dat speciaal voor de dienst is aangelegd.
 

Sceptisch

Een gratis VPN, daar mag je terecht sceptisch over zijn. Is de VPN bijvoorbeeld wel een VPN, vroegen we ons in dit artikel af. In werkelijkheid blijkt het vooral te gaan om een proxydienst waarmee je internetverkeer wordt omgeleid naar een andere verbinding. Dat maakt de dienst vooral geschikt voor zaken als het omzeilen van regioblokkades of netwerkbeperkingen, maar niet om echt veilig te internetten. Daarvoor kun je toch echt beter een betaalde VPN nemen, die volledige versleuteling van je internetverkeer aanbiedt.

Overigens is de VPN-dienst niet de enige nieuwe service die is toegevoegd aan de browser. Daar zit in de laatste versie ook Chromecast-ondersteuning in.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: opera, vpn