abonneren

Opera 9.1: realtime bescherming tegen phishing

Opera heeft zijn webbrowser geüpdate naar versie 9.1, waarbij er enkele leuke nieuwtjes toegevoegd zijn aan de browser. De belangrijkste: realtime bescherming tegen phishing-sites. Phishing is hard op weg de nummer één dreiging op het internet te worden.Phishing is vooral populair omdat het niet gebruik maakt van een 'fout' in het besturingssysteem of software, maar juist van sociaal gedrag van de internetter. Hier is geen enkele virusscanner tegen opgewassen.
Firefox 2 en Internet Explorer 7 bieden bescherming tegen phishing-sites door ze tegen een blacklist af te strepen, Opera doet nu vanaf versie 9.1 hetzelfde. Opera maakt gebruik van de blacklists van TrustWatch en PhishTank.

Het nadeel van het checken op phishing is dat het laden van sites wat langzamer is dan normaal, daarom heeft Opera de feature standaard uitgeschakeld. In deze modus verschijnt er een vraagtekentje bij elk webadres dat u opzoekt; een klik op het vraagtekentje laat u handmatig controleren of de site op de blacklist staat. Het filter kan ook overweg met cross-site scams, iets waar FF2 en IE7 vorige maand hun tanden op kapot beten.

Naast de anti-phishing-techniek is Opera 9.1 verder voorzien van fixes voor Windows Media Player en zijn er een aantal geheugenlekken gedicht.

Ars Technica

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: