abonneren

OpenOffice.org wordt steeds trager

Uit benchmarktests blijkt dat de open-source kantoorsuite OpenOffice.org met elke nieuwe versie trager wordt.Gebruikers die naar alternatieven zoeken voor Microsoft Office hebben de keuze uit een beperkt aantalconcurrerende producten, waaronder Abiword, StarOffice en NeoOffice. De meeste gebruikers verruilen Microsoft Office voor OpenOffice.org (OO). Deze gratis kantoorsuite biedt bijna alle functies en applicaties die ook in Microsoft Office zitten.

In elke nieuwe versie van OO zitten nieuwe functies en zijn verbeteringen doorgevoerd. Maar het pakket wordt wel steeds dikker, zwaarder en trager. Het onafhankelijke weblog OpenOffice.org Ninja besloot om een aantal verschillende benchmarktests met het kantoorpakket te doen.

De mensen achter de weblog testten onder andere het starten van OO, het openen van een nieuw document, het scrollen van boven naar beneden door een document, het exporteren van een document en het afsluiten van de suite. Elke test werd meerdere keren gedaan om te voorkomen dat externe factoren invloed hadden op de resultaten. Elke test werd tien keer gedaan en voor elke test werd de computer opnieuw opgestart, zodat niks in het cache-geheugen zou achterblijven.

OO start de tweede of derde keer sneller op omdat er informatie in de cache van de computer wordt opgeslagen. De eerste keer dat een gebruiker OO opstart moet er informatie in de cache worden opgeslagen, fonts en Java-runtime worden opgestart, configuratiebestanden ingelezen en naar updates van de software worden gezocht. Veel gebruikers leiden de snelheid van de kantoorsuite af aan hoe snel de applicatie opstart.

Uit de bechmarktests bleek dat OO met elke nieuwe versie trager wordt. Sommige programma-onderdelen werden sneller ondanks dat het programma trager is geworden. Omdat de hardware elke jaar sneller wordt, merken gebruikers niks van de vertraging.

Gebruikers die wat oudere hardware hebben en snel met OO willen werken, kunnen beter een oudere versie gebruiken. OO verplicht gebruikers niet om de nieuwste versie te gebruiken en ouders versies werken nog goed.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie