abonneren

Open-sourcemarkt verdrievoudigt tot 2011

Binnen vier jaar neemt het gebruik van open-sourcesoftware toe met meer dan een factor drie. Steeds meer zakelijke gebruikers zien het nut van deze vorm van software in. Toch zullen de omzetcijfers van leveranciers achterblijven bij de daadwerkelijke verkopen.De markt voor standalone open source software (OSS) zit behoorlijk in de lift.
Onderzoeksbureau IDC verwacht dat in het jaar 2011 de totale omzet 5,8 miljard dollar (4,3 miljard euro) bedraagt. Eind vorig jaar was dat nog een bescheiden 1,8 miljard dollar. De voorgespiegelde groei komt daarmee neer op ongeveer 26 procent per jaar.

"We zitten in de vroege fases van de ontwikkeling en het implementeren van OSS", vertelt Matt Lawton van IDC. "De markt is nog lang niet uitgegroeid, zeker als je weet hoeveel open-sourceprojecten er op til staan." De groei is volgens het onderzoeksbureau voornamelijk te danken aan de voordelen die de gebruikers gaan inzien. Open-sourcesoftware zou voor veel bedrijven meer keuze bieden en een betere onderhandelingspositie met softwareleveranciers. Bovendien, zo redeneert IDC, hebben bedrijven baat bij de software-abonnementsvormen die veel OSS-leveranciers aanbieden. Hierdoor is er ook vanuit financiële investeerders steun voor het gebruik van zulke pakketten. Zelfs grote ondernemingen kiezen tegenwoordig voor open source.

De omzetgroei bij OSS-leveranciers blijft nog achter bij het aantal pakketten dat in de markt wordt gebruikt. Dat komt volgens IDC voornamelijk doordat veel van die pakketten gratis zijn. Gebruikers die wél betalen voor open-sourceproducten, doen dat vaak op abonnementsbasis en hoeven dus geen licenties vooraf te voldoen.

Bron: Computable.nl

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord