abonneren

Open-source woonsite Makje gooit woningmarkt open

Eén database waarin iedereen zijn huis gratis te koop kan zetten, en waar elke woonsite gratis woningaanbod uit kan halen. Deze zogenaamde ‘open source' benadering van de woningmarkt ligt ten grondslag aan de nieuwe website Makje.nl, die deze week is gelanceerd.Makje.nlis niet voor woningzoekers, maar voor verkopers (particulieren en makelaars) en websites die woningaanbod vertonen. Op de site kan de gebruiker met behulp van één formulier gratis woninginformatie plaatsen én wijzigen.
Een woning die is opgenomen in de database van Makje, wordt automatisch doorgeplaatst op een aantal andere woonsites. Voor makelaars biedt Makje.nl het gemak van plaatsing door middel van zogenaamde XML-koppeling. Hiermee kunnen makelaars woningen uit hun eigen database volledig automatisch plaatsen in de open woningdatabase van Makje.nl.

Wie zijn woning via één van de tientallen woonsites te koop aanbiedt, heeft al snel een probleem. Veel woonsites halen namelijk bij elkaar het woningaanbod op met behulp van zogenaamde ‘spidertechniek'.
Hierdoor gaat de ‘gepubliceerde' woninginformatie een eigen leven leiden, stelt Siske Kroeger van Raedskamer, het bedrijf dat het initiatief voor Makje.nl heeft genomen. "Wil je bijvoorbeeld iets wijzigen, zoals de foto's of de vraagprijs, dan blijkt het heel lastig om overal de juiste informatie geplaatst te krijgen. En ook verwijderen is een groot probleem. Daardoor staan huizen nog op internet te koop terwijl ze al lang verkocht zijn. Vooral voor makelaars wordt dat probleem steeds groter. Aan deze ergernissen maakt Makje.nl een einde."

Het openstellen van de woningdatabase biedt een onorthodoxe oplossing voor problemen in de online huizenmarkt van dit moment. "Iedereen profiteert van deze open source benadering", stelt Kroeger. "Kopers krijgen betere informatie, particuliere verkopers en makelaars hebben het makkelijker en woonsites vergroten hun aanbod als ze van onze database gebruik maken. Dat levert ze meer bezoekers op. Daarnaast kunnen woonsites beschikken over alle woninggegevens en zijn ze af van foutgevoelige spidertechniek. Ook verdwijnen bezoekers daardoor niet meer van hun site omdat ze doorklikken naar de sites, waar de informatie van afkomstig is. Wij zien Makje.nl dan ook niet als concurrent maar als instrument. Een instrument waar alle partijen hun voordeel mee kunnen doen."


Website: www.makje.nl

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie