abonneren

Open source-software Adeona vindt gestolen notebooks

De open source-software Adeona gaat helpen om gestolen of zoekgeraakte notebooks terug te vinden. Het slaat IP-nummers en locatie op, maar kan ook foto's via de webcam maken.De software is ontwikkeld aan de universiteit van Washington, met hulp van twee andere Amerikaanse universiteiten. Het zal eind juli op het 17e Usenix Security Symposium worden voorgesteld aan het publiek.
Gebruikers installeren Adeona op een notebook waarna deze informatie over IP-adres en nabijgelegen routers verstuurt naar het OpenDHT-netwerk, zodat de politie een gestolen notebook kan opsporen. Met de open source-oplossing willen de ontwikkelaars een alternatief bieden voor commerciële diensten die met gesloten, eigen oplossingen werken en waarbij het niet altijd inzichtelijk is wat er met de gegevens wordt gedaan. Alle gegevens die Adeona verzamelt zijn anoniem en kunnen op geen enkele manier met een specifieke gebruiker in verband worden gebracht. De gegevens zijn bovendien versleuteld. Alleen de gebruiker zelf kan toegang krijgen tot persoonlijke data en omdat de code onder GPLv2 is gepubliceerd kan iedereen nagaan hoe Adeona functioneert.

Op dit moment is Adeona verkrijgbaar voor Windows XP en Vista, Linux, Mac OS X 10.4 en 10.5. De Linux- en Mac-versies ondersteunen zowel 32- als 64-bits systemen. Interessant is dat er nog meer uitbreidingen mogelijk zijn: zo is het mogelijk om een GPS-systeem te koppelen zodat de locatie van een notebook nog nauwkeuriger vast te stellen is. Ook kan het programma de webcam in bijvoorbeeld een MacBook gebruiken om foto's van de nieuwe gebruiker te maken. Een volgende stap voor de ontwikkelaars is zorgen dat Adeona minder makkelijk de deïnstalleren is, want als dieven de software gemakkelijk kunnen uitschakelen heeft de bescherming natuurlijk weinig zin.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie