abonneren

Open source-community boos op Stichting Brein

De open source-gemeenschap is woedend op Tim Kuik, directeur van antipiraterijorganisatie Brein. "Software downloaden is altijd illegaal," zei Kuik donderdag in de Volkskrant. Onder de kop ‘Is het gratis? Dan is het niet legaal' zei Kuik verder: "Ik schat dat er auteursrecht rust op 95 procent van wat er op Usenet staat."Stichting Brein gaat hiermee wel heel erg kort door de bocht, vindt open source-goeroe Armijn Hemel.
"Er zijn vele miljoenen werken op internet te vinden die beschikbaar gemaakt zijn onder licenties waarbij degene die het auteursrecht heeft expliciet toestemming gebruikt voor downloaden, vrije verspreiding en zelfs hergebruik," schrijft Hemel, bestuurslid NLUUG - Vereniging voor Open Systemen en Open Standaarden aan de Volkskrant. "Deze Creative Commons-licenties worden onder andere gebruikt op de fotowebsite Flickr." Ook bands zoals Nine Inch Nails hebben complete albums onder dergelijke licenties uitgebracht, met miljoenen legale downloads.

Fijntjes wijst Hemel erop dat er in Nederland genoeg grote bedrijven zijn die op basis van open source-software diensten leveren, zoals Cap Gemini en LogicaCMG. "Stichting Brein bestempelt deze bedrijven nu allemaal als ordinaire boeven. Wat nuancering lijkt mij zeker op z'n plaats."

Kritiek komt ook van ICT-jurist Arnoud Engelfriet . "Men lanceert met de regelmaat van de klok juridisch zeer twijfelachtige stellingen zonder enige onderbouwing of toelichting in de wetenschap dat de voltallige ICT-pers die klakkeloos overneemt en zo hele volksstammen afschrikt," aldus Engelfriet op zijn weblog.

Ook bezoekers van IT-websites reageren spottend op de uitspraken van Kuik. "Brein maakt maar weer eens duidelijk een zeer ernstig gebrek aan hersencellen te hebben," schrijft een internetter. Een andere reactie: "Door middel van idiote uitspraken als die van Kuik worden initiatieven zoals bijvoorbeeld Creative Commons keihard geschaad."


Bron: Linux Magazine

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie