abonneren

Open source bedrijf biedt €1 voor MySQL

Het Franse bedrijf Nexedi heeft een open bod uitgebracht om het beheer over de MySQL database over te nemen van Sun Microsystems tegen een symbolische betaling van één euro. Zo wil het bedrijf het voortbestaan van de MySQL database zeker stellen en denkt het Oracle te verlossen de kritiek van de Europese commissie in mededingingszaken die bang is dat Oracle met de overname van Sun Microsystems te veel macht krijgt in de databasewereld.

Nexedi is een bedrijf dat een open source ERP (enterprice resource planning) product verkoopt dat is gebaseerd op de MySQL database. Het bedrijf stelt dat er geen open source alternatief is met vergelijkbare prestaties. De angst bestaat dat Oracle de waarde van MySQL en de onderliggende open source technologie zal vernietigen om zijn eigen databasetechnologie te promoten.

Nexedi vraagt de EU om Oracle te vragen om MySQL te verkopen aan een derde partij die "redelijke garanties geeft om het commercieel onder een open source business model te ontwikkelen".  Zo biedt het zelf dus 1 euro om Oracle van de negatieve waarde te verlossen die MySQL heeft gekregen in Oracle's overnamestrategie.

Oracle heeft geprobeerd de zorgen over MySQL te verminderen door een persbericht te publiceren waarin 10 commitments staan voor de toekomst van de database. Zo zou het beschikbaar blijven onder de General Public Licens (GPL), zou er geïnvesteerd worden in de verdere ontwikkeling. Deze toezegging zou gelden voor vijf jaar na het afronden van de overname.

Oracle noch Sun hebben tot nu toe op het open bod gereageerd. De EU zal op 27 januari met een definitief besluit over de overname komen.Gisteren deed de geestelijk vader van MySQL een oproep om te protesteren tegen de overname.

Bron: Techworld

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie