abonneren

Ook Panasonic neem licentie op exFat van Microsoft

Panasonic heef een licentie genomen op Microsoft's exFat filesysteem. Dit maakt het makkelijker om multimediabestanden uit te wisselen op flashkaarten.Het exFat filsysteem is de nieuwste versie van Microsofts Fat filesysteem. Bij deze nieuwe versie zijn beperkingen van het oude Fat32 filsysteem opgeheven. Zo is de maximale bestandsgrootte verhoogd van 4 GB naar 256 TB.
Ook de maximale partitiegrootte, de clustergrootte en de sectorgrootte zijn een stuk hoger. Dit bestandsformaat is vooral interessant voor usb-sticks en flashkaarten met grote opslagcapaciteit. Ondersteuning voor exFat is aanwezig in Windows Vista SP1 en Windows 7 en Windows Server 2008.

Het is niet alleen interessant voor grote multimediabestanden maar ook geschikt voor het uitwisselen van grote hoeveelheden gegevens tussen pc's en tussen pc's en multimedia-apparaten. Het exFat filesysteem is geschikt voor grote schijven tot een theoretisch maximum van 64 ZB (Zelibytes= 2**70). Het aanbevolen maximum is 512 TB. Ook daar zijn we voorlopig nog niet aan toe.

Microsoft heeft er belang bij om het nieuwe exFat formaat zo breed mogelijk geaccepteerd te krijgen, zodat het universeel gebruikt wordt. Eerder namen bedrijven als Canon, Sony, Sandisk en andere camerafabrikanten al een licentie op het formaat. Ook het onlangs door Sandisk aangekondigde 64 GB sd-kaartje gebruikt het exFat formaat. Ook Panasonic zal deze maand met grote SDXC-kaartjes  komen (48 en 64 GB), die het exFat formaat gebruiken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie